dzielniki
hmm: jeżeli liczba n ma dokładnie 7 dzielników, to ile dzielników ma n2 ?
23 lip 22:34
Adamm: jeśli ma 7 dzielników to musi być szóstą potęgą liczby pierwszej
więc odpowiedź to 13
23 lip 22:38
Adamm: jeśli n=p1a1*p2a2*...*pkak to rozkład na liczby na czynniki pierwsze n,
to z kombinatoryki mamy (a1+1)(a2+1)...(ak+1) dzielników
a ponieważ 7 jest liczbą pierwszą, to jedynie jedna z liczb a1+1, a2+1, ..., ak+1 jest
różna od 1, i równa oczywiście 7
więc n=p6 gdzie p jest pierwsze
n2=p12 i tutaj już wiemy że ilość dzielników to 12+1=13
23 lip 22:53
hmm: dzięki, muszę to przeanalizować, bo na razie nic nie rozumiem
23 lip 22:56