matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij nierówność
krzysztof99:
Udowodnij nierówność:
1
2
3
4
k
2016
+
+
+
+...+
+...+
3
21
91
273
k
4
+k
2
+1
2016
4
+2016
2
+1
1
<
2
To miało być w jednej linijce, lecz się nie zmieściło. PS Zapraszam też do innych zadań (też i nierówności).
23 lip 19:43
jc:
1+k
2
+k
4
= (1+k
2
)
2
−k
2
= (1−k+k
2
)(1+k+k
2
)
k
1
1
1
=
(
−
)
1+k
2
+k
4
2
1−k+k
2
1+k+k
2
1 − (k+1) + (k+1)
2
= 1+k+k
2
1
1
1
1
Dlatego suma z zadania =
(
−
) <
2
1−1+1
1−2017+2017
2
2
23 lip 20:03
krzysztof99:
Dziękiii
23 lip 20:15