Notacja O
Michał: Sprawdź czy podana równość jest prawdziwa czy fałszywa:
log2nn = O(log2n)
log2nn ≤ C * log2n
Co mogę dalej zrobić z tymi logarytmami?
23 lip 14:22
kochanus_niepospolitus:
log2nn = n*log2n <−−− własności logarytmów
23 lip 14:37
Michał: Czyli:
n * log2n ≤ C * log2n
n ≤ C
Podana równość jest fałszywa
23 lip 14:52
Michał: A jak rozbić (2n)! = O(n!)?
23 lip 14:54
Adamm: (2n)!∊O(n!) jeśli
istnieje taka stała c że
(2n)!≤c*n! od pewnego n
czyli inaczej
(2n)*(2n−1)*...*(n+1)≤c
ale (2n)*(2n−1)*...*(n+1) rośnie nieograniczenie
więc taka stała nie istnieje
23 lip 17:35
Adamm: przy czym c>0, ale to mniejsza
23 lip 17:35
Michał: Czyli tak naprawdę wystarczy od ciągu (2n)! odjąć n!, co przejawia się tym, że ostatnim wyrazem
jest n+1?
Dziękuję bardzo za pomoc, dobrego dnia życzę.
23 lip 18:47
Adamm: podzielić nie odjąć
| (2n)! | |
| =(2n)*(2n−1)*...*(n+1) |
| n! | |
23 lip 18:59
Michał: Fakt, głupi błąd.
23 lip 19:25