nierówność
kamyk:
Wyznaczyć wszystkie naturalne n takie że (bez komputera)
23 lip 13:41
kochanus_niepospolitus:
na jakim poziomie edukacji jesteś?
23 lip 14:03
kamyk: studia
23 lip 14:05
Adamm: sin(π/10)<π/10<1/3 oraz sin(π/6)=1/2>1/2√2
więc na pewno n∊{7; 8; 9}
sin(π/8)=√(1−cos(π/4))/2=√2−√2/2>1/2√2
więc jedyna możliwość n=9
sin(π/3)=3sin(π/9)−4sin3(π/9)
8sin3(π/9)−6sin(π/9)+√2=0
t=sin(π/9)
f(t)=8t3−6t+√2
f'(t)=24t2−6>0 ⇔ t>1/2 lub t<−1/2
f'(t)<0 ⇔ 1/2>t>−1/2
sin(π/9) jest miejscem zerowym między 0 a 1/2
f(1/3)=−46/27+√2>0
f(√2/4)<0
a więc 1/3<sin(π/9)<1/2√2
odp. n=9
23 lip 14:19
Adamm: pomyłka
8sin3(π/9)−6sin(π/9)+√3=0
f(t)=8t3−6t+√3
f(1/3)>0
f(√2/4)<0
23 lip 14:33