Hh
Kekk: Dany jest ciąg geometryczny −20,10,−5. Wyraz ogólny tego ciągu jest opisany wzorem.
an=−20*(−1/2)n−1
an=−20*(1/2)n−1
an=−20*(−1/2)n
an=−20*(1/2)n
Chciałem podstawić do wzorów i może by się coś zgadzało ale nic się nie zgadza i nie wiem jak
to zrobić
Dzięki za pomoc
23 lip 00:39
Adamm: pierwsza opcja
23 lip 00:43
kochanus_niepospolitus:
drogą dedukcji:
b i d odpadają ponieważ w obu przypadkach kolejne wyrazy ciągu będą liczbami ujemnymi
zostają a i c
| | 1 | | 1 | |
c − odpada, ponieważ a1 = −20*(− |
| )1 = −20*(− |
| ) = 10 |
| | 2 | | 2 | |
więc pozostaje odpowiedź a
23 lip 01:01