uklad rownan
5-latek: Rozwiaz uklad rownan
xy2−4y+4=1
x+y=6
Musimy tutaj ropatrzec 3 przypadki
1) x≠0 i y2−4y+4=0
2) x=1 i y2−4y+4∊R
3) x=−1 i y2−4y+4 musi byc parzyste
1) x≠0 to y=2 to x= 6−2=4 (jest OK
2) x=1 to y= 6−1=5 (jest OK
3) x=−1 to y=7
y2−4y+4to 49−28+4= 49−32=17 (sprzecznosc .
22 lip 21:43
Adamm: sehr gut
22 lip 21:49
Adamm: z ostatnim można prościej
y2−4y+4 jest parzyste ⇔ y2 jest parzyste ⇔ y jest parzyste
22 lip 21:53
5-latek: Czesc
Adamm ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzieki . Aktualizowal mi sie komputer tak dlugo . To jest jakas porazka .
22 lip 23:09
Adamm: Cześć
22 lip 23:13