granica
olka: Nie rozumiem jak to policzyć
| x0+x−1+x−2+... | |
limx −> 0 |
| |
| x | |
22 lip 18:21
Adamm: taki jest licznik?
szereg potęgowy
x0+x−1+x−2+... jest zbieżny dla 1<|x|
22 lip 18:23
olka: a czemu zakładasz ze |x|<1
22 lip 18:25
kochanus_niepospolitus:
bo skoro x−>0 to istnieje taki moment, że |x|<1
22 lip 18:34
olka: nie rozumiem nadal czemu |x|<1 a nie liczymy dla pozstałych x
22 lip 18:36
kochanus_niepospolitus:
bo liczysz GRANICĘ DLA X DĄŻĄCEGO DO 0
czyli badasz wartość tego wyrażenia dla |x| = 0.0000000000000000...01
22 lip 18:43
kochanus_niepospolitus:
czyli dla wartość x, która jest 'nieskończenie blisko' 0 (ale tymże 0 nigdy nie będzie)
22 lip 18:44
olka: to dlaczego dla |x|<1 a nie np dla |x|<2
22 lip 18:47
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę to można zapisać |x| < 0.000001 a nawet |x| < 0.000000001 nie wspominając nawet o
|x| < 0.0000000000001
itd.
po prostu − gdy |x|<1 to licznik można zapisać stosując wzór na sumę nieskończonego ciągu
geometrycznego
22 lip 18:49
olka: Ale w mianowniku mam x i jak podziele kazdy wyraz licznika przez x to bedzie tak samo
22 lip 18:52
kochanus_niepospolitus:
spójrz dokładnie na to co Mila zapisała, tam w mianowniku jest tenże 'x'
22 lip 18:53
kochanus_niepospolitus:
Miluś ... przecież tenże szereg NIE BĘDZIE zbieżny, bo |x|
< 1
jak możemy założyć |x| > 1 ... a następnie liczyć lim
x−>0
22 lip 18:55
olka: No widze ale ndal chcę zrozumiec to dkładnie a nie od razu wzory i tyle.
Jak podzielę kazdy element z licznika przez x to wtedy mam:
i to nie jest to samo?
22 lip 18:55
olka: ![](emots/2/pytajnik.gif)
?
22 lip 19:05
kochanus_niepospolitus:
olka ... przy takim liczniku ... granica ta wynosi +∞, ponieważ wyrażenie to jest szeregiem
rozbieżnym (dla x−>0)
22 lip 19:11
olka: jak to plus nieskończoność
22 lip 19:12
olka: ciekawe jak byś policzył przy x dążacym do 0−
22 lip 19:13
olka: i co oznacza "przy takim liczeniu"?
22 lip 19:13
kochanus_niepospolitus:
tak samo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dla x−> 0
+
| 1 | | 1 | |
licznik: limx−>0+ |
| + |
| + ... = +∞ |
| x | | x2 | |
mianownik: lim
x−>0+ x = 0
+
dla x−>0
−
| 1 | | 1 | |
licznik: limx−>0− |
| + |
| + ... = −∞ |
| x | | x2 | |
mianownik: lim
x−>0− x = 0
−
w obu przypadkach dzieląc te wartości otrzymasz
+∞
22 lip 19:15
kochanus_niepospolitus:
przy takim liczniku
22 lip 19:16
olka: | 1 | |
A ile wynosi granica przy x dazącym do 0− np |
| |
| x2 | |
22 lip 19:17
kochanus_niepospolitus:
ale tutaj nie masz JEDNEGO elementu, ale okey:
| 1 | | 1 | |
limx−>0− |
| = [ |
| ] = +∞ |
| x2 | | 0+ | |
22 lip 19:19
olka: to jak tuy policzyłeś granicę z 19:15 przy x −>0−
22 lip 19:20
olka: że wyszło minus nieskończoność?
22 lip 19:21
olka:
22 lip 19:25
Mila:
Masz rację
Artur szereg zbieżny dla |x|>1, ale granica źle obliczona.
Granica nie istnieje, bo 0 jest poza obszarem zbieżności.
Najwidoczniej upał mi zaszkodził
22 lip 19:43
Mila:
Pozdrawiam
Arturku![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję za uwagę.
22 lip 19:46
kochanus_niepospolitus:
Ależ granica ISTNIEJE tegoż wyrażenia i wynosi +
∞ ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Licznik dla x>0 dąży do +
∞ , dzielimy przez [0
+] (zapis symboliczny)
Licznik dla x<0 dąży do −
∞ , dzielimy przez [0
−] (zapis symboliczny)
Więc granica wynosi +
∞
22 lip 19:46
Adamm: nie istnieje
granicy nie liczymy z wyrażeń nieoznaczonych
jakieś herezje
22 lip 19:47
22 lip 19:47
Adamm: to znaczy nie z wyrażeń nieoznaczonych
nie wiem w sumie o co ci chodzi
| ∞ | |
zakładam że jako licznik bierzesz ∞, i masz |
| i chcesz z tego liczyć granicę |
| x | |
22 lip 19:49
kochanus_niepospolitus:
kuźwa ... niee ... dobrze ... granica nie istnieje
Ja liczyłem dla szeregu OD x
−1 ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
... głupiś ja
22 lip 19:50
kochanus_niepospolitus:
| ∞ | |
Adamm ... od kiedy |
| jest symbolem NIEOZNACZONYM ![](emots/2/pytajnik.gif) |
| 0+ | |
22 lip 19:51
Adamm: symbol nieoznaczony, napisałem
pomyłka
chodziło mi o granicę z symbolami, taką jak
bo nie liczymy obu granic naraz, ale najpierw jedną a potem drugą
22 lip 19:57
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... mamy tak naprawdę tylko 5 symboli nieoznaczonych:
1) 0*∞ (i wszelkie przekształcenia tożsame z tym)
2) ∞ − ∞
3) 00
4) 1∞
5) ∞0
22 lip 19:58
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... zwłaszcza jak liczę granicę to prędzej czy później dochodzę do etapu gdy 'liczę
granicę dla licznika i mianownika osobno' (gdy nie ma symbolu nieoznaczonego) i w zapisie
| +∞ | |
piszę (ponad/pod znakiem = ) zapis np. [ |
| ] |
| 0+ | |
jest to jedynie komentarz do wyliczeń.
| f(x) | | lim f(x) | |
z oczywistych względów, lim |
| to nie to samo co |
| |
| g(x) | | lim g(x) | |
22 lip 20:02
Adamm:
22 lip 20:03
kochanus_niepospolitus:
Adamm
| | | +∞ | |
limx−>1+ |
| = [ |
| ] = +∞ (zapis pomiędzy = jest 'komentarzem') |
| ln x | | 0+ | |
22 lip 20:11
Adamm: ok
czemu mi to mówisz
22 lip 20:13
olka: Po prostu dzielę licznik przez x i wtedy liczę granice
Nadal nie wiem czemu granicą z 19.15 wynosi minus nieskończoność
22 lip 20:15
Mila:
GRANICA nie istnieje, 19:47
22 lip 20:19
olka: Proszę tylko nie kimuterowo
Czyli miła twoje rozwiązanie jest błędne
22 lip 20:25
olka: Czy ktoś wyjaśni czemu ta granica nie istnieje, bo nie rozumiem nadal
22 lip 22:03