zad
s: Ciąg (a ) n , gdzie n ∈ N + , jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym o różnicy 2, w którym
pierwszy wyraz jest równy − 8 . Wyznacz wszystkie wartości k , dla których trzywyrazowy ciąg
(ak+ 1,ak+3,a2k+4) jest ciągiem geometrycznym.
22 lip 15:09
s:
22 lip 15:14
Jerzy:
ak = −8 + (k − 1)*2 = 2k − 10
22 lip 15:23
5-latek: Nie konczysz zadan a dajesz nastepne .
22 lip 15:40
s: wyszło mi k=−5/3
k=−1
22 lip 16:31
s: mógłbyś rozpisać ?
22 lip 16:32
Jerzy:
A co zrobiłaś ?
22 lip 16:44
s: no ciag?
22 lip 17:32
s: mam 4 pierwsze wyrazy ciagu i dalej funkcja kwadratowa z tego ,że geometryczny
b2=a2+b2
22 lip 17:37
s: c2 tam jest
22 lip 17:38
s: Ktoś mnie spojleruje
22 lip 17:45