Zad
s: mam pytanko
jak dodaje 3√2+3√3 to jest 3√6 czy
22 lip 12:45
s:
22 lip 12:46
s: 3√5
22 lip 12:46
s: Help
22 lip 12:47
jc: Na pewno nie. 3√2 > 1, 3√3 > 1, 3√2 + 3√3 > 2, 3√5 < 2.
22 lip 12:53
Mila:
Dodajemy pierwiastki tego samego stopnia z tej samej liczby.
3√2+43√2=53√2
3√3+43√3=53√3
2√7+9√7=11√7
22 lip 17:16
s: a jak odejmuje to podobnie?
22 lip 17:30
Chłop: tak
22 lip 17:41
s: czyli 3√1
22 lip 17:43
eH: co 3√1 ?
22 lip 17:46
eH: pytasz czy to jest wynik działania z pierwszego postu?
22 lip 17:46
Mariusz:
Może chodzi ci o mnożenie ?
26 lip 21:21