trapez
o rany julek:
Trapez o podstawie a i jednym ramieniu prostopadłym do obu podstaw
ma obwód p i ekstremalne pole.Ile wynosi druga podstawa trapezu?
Można konkretnie rozwiązać także to zadanie dla a=8 i p=20
22 lip 04:41
kochanus_niepospolitus:
W końcu jakieś ciekawe zadanie.
Trapez prostokątny o zadanym obwodzie i jednej z podstaw będzie posiadał maksymalne pole gdy
stosunek sumy podstaw do wysokości będzie równy 1
Skoro mamy dane konkretne dane (i nie trzeba tego rozwiązywać na 'literkach' ) to rozwiążę to
korzystając z tych danych.
b,h > 0 ; b,h < 12
20 = p = 8 + b + h +
√ (8−b)2 + h2
12 − b − h =
√ (8−b)2 + h2
144 − 24b − 24h + b
2 + 2bh + h
2 = 64 − 16b + b
2 + h
2
80 − 8b = 24h − 2bh
| | 1 | | 2(8+b)*(10−b) | |
P = |
| (a+b)*h = |
| |
| | 2 | | 12 − b | |
| | 2(b2 − 24b + 104 | |
P' = |
| |
| | (12−b)2 | |
| | 2√10 | |
b = 2(6−√10) ≈ 5,67 ⇒ h = 4 − |
| |
| | 5 | |
| | 4 | |
√ (8−b)2 + h2 = |
| (3√10 − 5) |
| | 5 | |
| | 4 | | 2√10 | |
p = |
| (3√10 − 5) + 4 − |
| + 12−2√10 + 8 = 20 |
| | 5 | | 5 | |
P = 44 − 8
√10
22 lip 11:40
kochanus_niepospolitus:
Chociaż z kombinowaniem niestety miało to niewiele
22 lip 11:41
Andriej Zet:
b=12−2
√10...i kropka(to na konkretnych liczbach)
A bardziej abstrakcyjnie,czyli klawo na literach − to na kalkulatorze internetowym:
solve(diff((b+a)*0.5*((2a*p+2b*p−p
2−4a*b)/(2a+2b−2p))=0,czyli
| | √2√p2−2ap−2p+2a | | √2√p2−2ap+2p−2a | |
b=− |
| ∨ b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
i nie klawo...bo trzeba się zajmować
interpretacją wyników
23 lip 06:12
kochanus_niepospolitus:
Drugie 'b' odpada bo nie spełnia założenia (b < p − a)
23 lip 13:30