Zagwozdka
John: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2+(2m+1)x+m−1=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
Moje obliczenia:
mx2+(2m+1)x+m−1=0
a=m, b=2m+1, c=m−1
a≠0⇒m≠0
Δ>0
Δ=8m+1⇒ m > −18
Skoro mają być oba rozwiązania dodatnie to:
x1+x2>0 ⋀ x1x2>0
−2m−1m>0 ⋀ m−1m>0
m(−2m−1)>0 ⋀ m(m−1)>0
m=0 oraz m=−12 ⋀ m=0 oraz m=1
m∊(−12;0) ⋀ m∊(−∞;0)∪(1;∞)
Wynika mi z tego, że odpowiedzią na zadanie jest suma przedziałów m∊(−18;0)∪(1;∞), ale w
odpowiedziach jest podany przedział m∊(−18;0). Czy ktoś mi powie, gdzie tutaj popełniłem
błąd albo ogólnie wyjaśni dlaczego tylko połowa mojego rozwiązania jest prawidłowa? Z góry
dziękuje.
20 lip 20:44
kochanus_niepospolitus:
błędy w zapisie:
m(−2m−1)
= 0 ⋀ m(m−1)
= 0
m=0
lub m=−1/2 ⋀ m=0
lub m=1
błąd w obliczeniach:
przecież bierzesz CZĘŚĆ WSPÓLNĄ tych zbiorów:
( −0.5 ; 0) ∩ [ (−
∞, 0) ∪ (1 ,
∞) = (−0.5 ; 0)
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
I teraz to porównujesz z warunkiem dla
Δ
20 lip 21:34
John: Dzięki. Już czaje.
21 lip 14:03