Rownanie logarytmiczne z parametrem
5-latek: Dla jakiej wartosci parametru k rownanie
logkx= 2log(x+1)
ma dokladnie jedno rozwiazanie
OK
musi byc kx>0 i x+1>0 to x>−1
wtedy
kx= (x+1)2
kx= x2+2x+1
−x2+kx−2x−1=0
x2−kx+2x+1=0
x2+(2−k)x+1=0
Δ= (2−k)2−4= −4k+k2= k2−4k= k(k−4)
Teraz zeby to rownanie mialo jedno rozwiazanie musi byc Δ=0
Δ= k(k−4)=0 dla k=0 lub k=4
k=0 to kx=0 sprzeczne z zalozeniem
k=4 to x2−2x+1=0 to (x−1)2=0 to x=1
wtedy mam k*x= 4*1>0
x+1= 1+1>0
Rownanie ma jedno rozwiazanie
Wedlug mnie jeszcze jedno rozwiazanie powinno byc gdy Δ>0
Ma to miejsce gdy k<0 lub k>4
k>4
Wezme sobie np k=6
mam wtedy rownanie
x2−4x+1=0
Δ= 12
x1>0 x2>0
Sa dwa rozwiazania wiec odpada
czyli dla k>4 sa dwa rozwiazania
Teraz jak rozpatrzec k<0 ?Wzory Vieta ?
20 lip 19:43
5-latek:
20 lip 20:32
5-latek: jesli wzory Vieta to
x1+x2= 2−k
x1*x2=1
20 lip 21:04
kochanus_niepospolitus:
dla Δ > 0
| | k−2 − √k(k−4) | |
x1 = |
| < −1 ⇒ k2 < k2 − 4k ⇒ k<0 |
| | 2 | |
(zał. k<0) x
2 > −1 ⇒ k > −
√k2−4k ⇒ −k <
√k2−4k ⇒ k<0
czyli dla k<0 będzie jedno rozwiązanie x
2 i jeszcze tylko sprawdzić, czy: x
2*k > 0
x
2*k > 0 ⇔
√k(k−4) > −k(k−2) co jest spełnione (dla k<0) bo P to parabola z ramionami do
dołu i miejscami zerowymi, k=0 i k=2
20 lip 21:28
Jack:
samo Δ=0 nie starczy?
20 lip 21:33
kochanus_niepospolitus:
nie ... nie starczy
to tak samo jakbyś miał policzyć:
dla jakiego parametru 'm'
| | (x−m)(x+1) | |
f(x) = |
| ma dokładnie jedno rozwiązanie, |
| | x−1 | |
(x−m)*(x+1) = x
2 + (1−m)x − m
i liczysz Δ ... ale już z wyjściowego równania widać, że gdy m=1 (czyli dla licznika będzie
Δ>0) będzie także tylko jedno rozwiązanie, bo to drugie NIE NALEŻY DO DZIEDZINY
20 lip 21:37
5-latek: dzieki
20 lip 21:44
Mila:
1) k=4 jedno rozwiązanie
2) k<0
dla k<0 równanie :
x2+(2−k)*x+1=0 ma dwa różne rozwiązania ujemne :
x1*x2=1 i x1+x2=k−2<0
f(0)=1
f(−1)=1−(2−k)+1=2−2+k=k<0
zatem istnieje miejsce zerowe f(x) należące do przedziału (−1,0)
drugie miejsce zerowe <−1
20 lip 22:57
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Duzo sie dzieje i czasami czytam
dzieki za wyjasnienie
20 lip 23:21
Mila:
Dobry wieczór, jak samopoczucie?
20 lip 23:45
Metis:
21 lip 00:30
5-latek: czesc
Metis
21 lip 08:43
Mila:
3)
drugie miejsce zerowe <−1, bo
| | k−2 | | k | |
xw= |
| = |
| −1 <−1 dla k<0 |
| | 2 | | 2 | |
21 lip 16:30
Mila:
22 lip 22:14
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
ja czytam Twoje wpisy .
22 lip 23:05
Mila:
22 lip 23:22