Funkcja kwadratowa wartość maxymalna
Ania: Dlaczego wartość maksymalną dla funkcji (30−x)(20+x) obliczamy jako 30−20/2 a nie −(x−30)(x+20)
czyli funkcja będzie max w 30 lub −20 i sprawdzamy, po podstawieniu?
20 lip 08:35
Ania: To znaczy dąży do tych liczb, aby nie uzyskać 0
20 lip 08:37
yht:
Za największą wartość funkcji kwadratowej odpowiada wierzchołek W(p,q)
(30−x) = 0 , (20+x) = 0
x
1 = 30, x
2 = −20
q = f(p)
q = f(5) = (30−5)(20+5) = 625
20 lip 08:56
Ania: Dziękuję, zrozumiałam
20 lip 09:12
Jerzy:
Jeśli trójmian posiada maksimum.
20 lip 13:11