zad
s: Zbiorem wartości funkcji f(x)=√−√−x−4 jest
19 lip 23:21
mat: w takiej postaci to tylko x=−4 może być
więc {0}
19 lip 23:26
Adamm: ponieważ √x≥0, więc musi być −√−x−4=0 czyli x=−4
19 lip 23:28
s: mam dobrze a jak wygląda pierwiastek z liczby nieujemnej co się w tedy robi ,wiem ,że to na
studiach
19 lip 23:28
mat: z liczy ujemnej!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
robi sie taki trik, że −1=i
2
i wtedy
√−4=
√−1*4=
√i2*4 = 2i lub −2i
co to ,i' to sie dowiesz w swoim czasie
19 lip 23:31
Adamm: zależy
algebraicznych jest zawsze kilka
ale oznacza się też pierwiastek zespolony jako pierwiastek algebraiczny o
najmniejszym argumencie głównym
19 lip 23:31