Podobieństwo czworokątów (podstawa)
Cisek: Czworokąty F i F1są podobne. Pole czworokąta F1 jest o 36% mniejsze od pola czworokąta F. O ile
obwód czworokąta F jest większy od obwodu czworokąta F1?
Odpowiedź: 25%. Czy ktoś mógłby łopatologicznie wytłumaczyć?
19 lip 22:57
Adamm: F~F
1
P
1=P*0,64
k=0,8
obwody tak jak boki są w skali k
L
1=L*0,8
L=1,25*L
1
odp. 25%
19 lip 23:09
mat: Weźmy kwadrat o boku 10, i drugi kwadrat o boku 8 (spełnione są założenia)
Obwód pierwszego to 40, drugiego to 32.Oczywiście 40, to 125% wg 32, czyli o 25 % więcej
I teraz ogólniej:
| | P2 | |
P2=0.64P1→ |
| =0.64→k2=0.64, gdzie k − skala podobieństwa |
| | P1 | |
zatem:
k=0.8
O
2=kO
1=0.8O
1
O
2 −−− 100%
O
1 −−− x %
| | O1*100 | | O1*100 | |
x = |
| = |
| =125 |
| | O2 | | 0.8*O1 | |
zatem
Obwód pierwszego jest większy o 25% od obwodu drugiego
19 lip 23:16