parametr a
5-latek: Dla jakiej wartosci a rozwiazanie rownania zawieraja sie w przedziale (3,4)
log
29x+3}−2log
4x=a
x>0
ix>−3 to x>0
log
2(x+3)−log
2x=a
Teraz muszse rozwiazac nieronosc
U{3−3(2
a−1}}{2
a−1}>0
Tutaj stanalem
19 lip 19:56
5-latek: Wyjsciowe rownanie jest takie
log2(x+3)−2log4x=a
19 lip 19:58
Adamm: minus i minus daje?
i co z a=0? nie można sobie tak po prostu przez wszystko dzielić
tu można rozpatrzyć kiedy a>0, wtedy 2a−1>0 i można mnożyć, a kiedy a<0, wtedy 2a−1<0
19 lip 20:04
5-latek:
![rysunek](rys/133165.png)
Dla a>0
(6−3*2
a)(2
a−1)>0
6*2
a−6−3(2
a)
2+3
2a>0
9*2
a−3*(2
a)
2>0
2
a=t i t>0
−3t
2+9t>0
3t(3t−1)>0
t=0
Cos nie tak
mam w odpowiedzi
| 3 | | 7 | |
3< |
| <4 ⇔ |
| <2a<2 ⇔log2U{7}[4}<a<1 |
| 2a−1 | | 4 | |
19 lip 20:21
5-latek: Zgubilem (−6)
Wyjdzie
−3t2+9t−6>0
Δ=9 t1= 2 i t1=1
t∊(1,2)
2a=1 to a=0
2a2 to a=1 a=0 odpada wiec zostaje a<1 Tak ?
19 lip 20:31
5-latek: Teraz
(7−4*2
a)(2
a−1) <0
11*2
a−4*(2
a)
2−7<0
2
a=t
−4t
2+11t−7<0
Δ=9
t
2=1
2
a=1 to a=0 odpada
Jak to powiazac ?
19 lip 20:49
Mila:
a=0
x=x+3 sprzeczne równanie
2) a≠0
(2−2
a)*(2
a−1)>0 i (7−4*2
a)*(2
a−1)<0
2
a=t
(2−t)*(t−1)>0 i (7−4t)*(t−1)<0⇔
a>log
2(7)−2 i a<1
19 lip 21:07
5-latek: Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Po tym
czemu (2−2
a)(2
a−1}>0
Wydaje mi sie ze (6−2
a)(2
a−1)
Czyli tutaj musimy rozwiazac koniunkcje nierownosci ?
19 lip 21:15
Mila:
1)
3 | |
| >3⇔ 2a=t , t>0 ( aby łatwiej było pisać) |
2a−1 | |
(2−t)*(t−1)>0
Albo
2)
2
a=t
(2−t)*(t−1)>0
19 lip 21:21
5-latek: Dobrze . Juz widze skad . dziekuje
19 lip 21:24
Mila:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ciężki dzień miałam, to o pomyłkę łatwo. Pozdrawiam.
19 lip 21:28
5-latek: Milu tez mialem ciezki
Bylo duzo wynoszsenia gruzu z 2 pietra i jakies nerwobole mnie dopadly .
19 lip 21:37
Mila:
Weź aspirynę i do łóżka.
19 lip 21:58