Kuba: Określ liczbę pierwiastków równania (k2-1)x2-(k+1)x-0,5=0 w zależności od parametru k.
Proszę o pomoc, bo nie bardzo wiem jak się zabrac do tego zadania.
pozdrawiam
11 lis 10:54
bezendu:
(k
2−1)x
2−(k+1)x−0,5=0
1. k
2−1=0
(k−1)(k+1)=0
sprawdzam dla k=1
−2x−0,5=0
sprawdzam dla k=−1
−0,5=0 sprzeczność
1
0 Δ>0
(k+1)
2+2(k
2−1)>0
3k
2+2k−1>0
2
0 Δ=0
(k+1)
2+2(k
2−1)=0
3k
2+2k−1=0
3
0 (k+1)
2+2(k
2−1)<0
3k
2+2k−1<0
| | 1 | |
dwa rozwiązania k∊(−∞,−1)∪( |
| ,∞)/ {1} |
| | 3 | |
| | 1 | |
jedno rozwiązanie k=1 ∨ k= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
brak rozwiązań k∊<−1, |
| ) |
| | 3 | |
Zadanie czekało 4 lata
26 maj 18:57
Eta:
I się doczekało
26 maj 18:59
5-latek: Chcialbys 4 lata
26 maj 18:59
bezendu:
6 lat źle spojrzałem

Ciekawe czy autor zajrzy tutaj ?
26 maj 19:08