ukła
kuba: Rozwiąż układ
x2−y=2
y2−z=2
z2−x=2
19 lip 15:26
g: np. x=y=z=2
19 lip 17:42
19 lip 18:17
jc: Podstawiłem x=z+1/z i otrzymałem
x=2, −1
x=2cos 2π/7 , 2cos 4π/7, 2cos 6π/7
x=2cos 2π/9, 2cos 4π/9, 2cos 8π/9
Ale może coś pomyliłem?
19 lip 18:29
jc: Dokładniej, po podstawieniu x=z+1/z do równania
((x2−2)2−2)2−x=0
otrzymujemy równanie
(z7−1)(z9−1)/z8 = 0.
19 lip 18:37
jc: Powinno być: ((x2−2)2−2)2−2−x=0.
19 lip 18:39
Adamm: skąd pomysł na takie podstawienie?
to że ((x2−2)2−2)2−2 jest parzyste?
19 lip 19:00
Adamm: a, no tak
już wiem skąd
19 lip 19:01
jc:
x= 2 cos a
f(2 cos a) = 2 cos 2a
Nasze równanie 2 cos 8a = 2cos a, czyli 0=cos 8a − cos a = 2 sin 9a/2 sin 7a/2
19 lip 19:15