...
kaczor: ile pierwiastkow rzeczywistych ma rownanie
x
5−5x
3+4x=0
x(x
4−5x
2+4)=0
x(x
2−1)(x
2−4)=0 jak mam dojsc do tych 2 nawiasów?
x(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0 a potem skad te 4
![](emots/2/pytajnik.gif)
nie rozumiem jak to dziala
dzieki za pomoc
19 lip 13:26
maciu:
−5x2 = −x2 − 4x2
19 lip 13:34
g: x4−5x2+4 to jest równanie kwadratowe dla zmiennej x2
(x2)2−5(x2)+4
które normalnie rozwiązujesz przez deltę.
19 lip 13:45
maciu:
A po co delta, rozkład na czynniki.Tego nie rozumie.
x4 − x2 − 4x2 + 4 = x2(x2 − 1) −4(x2 − 1) = (x2 −4)(x2 − 1)
19 lip 14:08