rozwiaz rownanie
5-latek: Rozwiaz rownanie
log
x9x
2*(log
3x)
2=4
log
x9x
2*log
23x=4
log
x9x
2= log
x9+log
xx
2= 2log
x3+2
(2log
x3+2) *log
23x=4
(U{2}{log
3x+2)*log
23x=4
Z tego dostaje
2log
3x+2log
23x−4=0
teraz log
3x=k
2k
2+2k−4=0
Δ= 36
k
1= −2
k
2=1
x=0 (ale to rozwiazanie odpada bo xmusi byc >0
18 lip 23:08
Adamm: coś zdecydowanie jest źle
jak ci wyszło 2log3x+2log23x−4=0
18 lip 23:18
Adamm: a nie, jednak dobrze
pomyłka
18 lip 23:19
Adamm: log3x=−2 ⇒ x=3−2, to jest ok
log3x=1 ⇒ x=3
18 lip 23:20
Benny: Pomijając założenia.
log
x9x
2*(log
3x)
2=4
log
x3+log
xx=2
log
x3=1
x=3
18 lip 23:21
5-latek: Dzieki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ja sobie ubzduralem w pamieci 3
0=1
18 lip 23:24