18 lip 22:19
Sophie: ?
18 lip 22:24
Benny: Ile Twoim zdaniem tam powinno być?
18 lip 22:28
po prostu Michał:
No masz
− (1 − 2*7 + 3*72 − 4*73 + 5*74 − ...)
oraz wzor, ze
1+2x+3x2+4x3 + ... = ten wzor ulamkowy
zatem zeby to :
(1 − 2*7 + 3*72 − 4*73 + 5*74 − ...)
bylo postacia tego :
1+2x+3x2+4x3 +...
to x = − 7, bo mamy wtedy
1 − 2*7 + 3*72 − 4*73 (jak damy −7 za iksa)
ile wynosi n?
ostatni nasz wyraz tego ciagu
− (1 − 2*7 + 3*72 − 4*73 + 5*74 − ... − 8*77)
zatem mamy 77 czyli wg wzoru ostatni wyraz to nxn−1
zatem n−1 = 7 −−> n=8
18 lip 22:29