granice ciągów
Bartek: Ile wynosi dokładnie granica (−1)
n przy n→
∞ oraz dlaczego właśnie tyle?
| | (−1)n | |
Bo mam |
| i w rozwiązaniu jest zero. Przecież licznik jest zawsze 1 lub −1, no to |
| | 2n+1 | |
jak?
18 lip 18:36
yht:
(−1)
n przyjmuje wartości z zakresu <−1,1>
można więc przyjąć że −1 ≤ (−1)
n ≤ 1
| | −1 | | 1 | |
ponieważ granice |
| oraz |
| są równe zero, to również granica (pośrednia) |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
18 lip 18:40
Bartek: Dziękować.
18 lip 18:43
Adamm: ciąg an=(−1)n dla n≥1 nie posiada granicy
by to zobaczyć wystarczy rozpatrzyć podciągi
a2k dla k≥1 oraz a2k−1 dla k≥1
jeśli ciąg posiada granicę, do każdy jego podciąg ma granicę jej równą
ale a2k=1, i tutaj granica jest 1, a a2k−1=−1, i tutaj granica to −1
podciągi dążą do różnych granic, więc granica nie może istnieć
istnieje jednak coś takiego jak granica górna oraz dolna,
tuta granica górna ciągu an to 1, a dolna to −1
każdy ciąg zawsze posiada granicę górną oraz dolną, i posiada granicę gdy obie są sobie równe
nie wnosi to jednak nic do tematu, taka ciekawostka
18 lip 18:46
Adamm: no i ciąg indeksów danego podciągu musi dążyć do nieskończoności
tutaj to widać, 2k→∞ oraz 2k−1→∞ dla k→∞
18 lip 18:49