matematykaszkolna.pl
pochodne Fin: Pochodne i ciut fizyki Przyśpieszenie cząstki a w danej chwili jest drugą pochodną jej położenia x względem czasu, czyli a = d2x/dt2. Nie rozumiem tego zapisu. Co to oznacza? Umiem obliczyć pochodne, np. jeśli x(t) = 2t3 − 2, to a(t) = 12t, ale jeśli chciałbym podążać za tym pierwszym równaniem, to wychodzi mi a(t) = 12t/2t, czyli czegoś w tym zapisie a = d2x/dt2 nie rozumiem. Czemu mam pominąć mianownik żeby pochodna wyszła dobra?
18 lip 13:13
mat:
 d2x 
traktuj

tylko Jako zapis
 dt2 
przyspieszenie to druga pochodna i tyle położenie x=2t3−2 prędkość v=x'=6t2 przyspieszenie a=v'=12t albo własnie po prostu a=(x')'
18 lip 13:17
Jerzy: Liczysz dwa razy pochodną funkcji x(t) , czyli funkcji drogi od czasu. x'(t) = 6t2 x"(t) = 12t
18 lip 13:19
daras: matematycy oznaczają pochodne (najczęściej) primem y'=f'(x)
 d 
a fizycy tak:

, mianownik nie oznacza powrótnego różniczkowania tylko symbol {P[po
 dx 
czym]] nalezy daną funkcję zróżniczkować, najczęściej po czasie t ale mogą być inne zmienne
 df 
np. kąt wtedy zapis wygląda tak:

a Newton oznaczał pochodne kropkami u góry, dwie kropki=druga pochodna ale wyłącznie liczona względem czasu
18 lip 14:06
daras: a czytmy to tak:"de dwa iks po de te kwadrat" ale to wszystko napisali już wcześniej w podręcznikach emotka
18 lip 14:08
Fin: Dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza daras emotka Fizyki nigdy się nie uczyłem, teraz przed studiami chciałbym się przygotować i tego wytłumaczenia zapisu pochodnej w książce "Podstawy fizyki" HRW nie znalazłem emotka
18 lip 14:30
Jerzy:
 d2f 
Zetkniesz się zapisem

i to będzie pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych.
 dxdy 
18 lip 14:36
Adamm: fizycy właśnie oznaczają często kropkami z tego co widziałem
 df 
oba zapisy, zarówno prim jak i

są często używane przez matematyków
 dx 
 df 
zapis

pozostawia po prostu mniej nieścisłości, bo wiadomo po jakiej zmiennej
 dx 
różniczkować jest jeszcze zapis Df który pochodzi od Eulera, ale chyba mało osób go używa a Jerzy mówi o pochodnych cząstkowych, i to się oznacza trochę inaczej, ale tutaj nie ma takich symboli, i jedyny bliski może być d lub δ
18 lip 17:06
mat:
2f 

emotka
∂x∂y 
18 lip 17:07
mat: pamiętam właśnie, że jak jeszcze nie znałem pochodnych cząstkwoych, to jak widziałem symbol ∂ to myślałem, że to niewiadomo co
18 lip 17:08
Ambitny: ∂ − delta jacobiego
25 lis 01:06
jc: Kropki używał już Newton. Fizycy teoretycy używają kropek na oznaczenie pochodnej względem czasu. Niektórzy autorzy (Spivak) używają symbolu Di na oznaczenie pochodnej cząstkowej względem i−tej zmiennej. Notacja ta pozwala zapisać prosto coś takiego D2 f(1,3,5).
25 lis 10:11