pochodne
Fin: Pochodne i ciut fizyki
Przyśpieszenie cząstki a w danej chwili jest drugą pochodną jej położenia x względem czasu,
czyli a = d2x/dt2.
Nie rozumiem tego zapisu. Co to oznacza? Umiem obliczyć pochodne, np. jeśli x(t) = 2t3 − 2,
to
a(t) = 12t, ale jeśli chciałbym podążać za tym pierwszym równaniem, to wychodzi mi
a(t) = 12t/2t, czyli czegoś w tym zapisie a = d2x/dt2 nie rozumiem. Czemu mam pominąć
mianownik żeby pochodna wyszła dobra?
18 lip 13:13
mat: | | d2x | |
traktuj |
| tylko  Jako zapis |
| | dt2 | |
przyspieszenie to druga pochodna i tyle
położenie x=2t
3−2
prędkość v=x'=6t
2
przyspieszenie a=v'=12t
albo własnie po prostu a=(x')'
18 lip 13:17
Jerzy:
Liczysz dwa razy pochodną funkcji x(t) , czyli funkcji drogi od czasu.
x'(t) = 6t2
x"(t) = 12t
18 lip 13:19
daras: matematycy oznaczają pochodne (najczęściej) primem y'=f'(x)
| | d | |
a fizycy tak: |
| , mianownik nie oznacza powrótnego różniczkowania tylko symbol {P[po |
| | dx | |
czym]] nalezy daną funkcję zróżniczkować, najczęściej po czasie t ale mogą być inne zmienne
| | df | |
np. kąt wtedy zapis wygląda tak: |
| |
| | dα | |
a Newton oznaczał pochodne kropkami u góry, dwie kropki=druga pochodna ale wyłącznie liczona
względem czasu
18 lip 14:06
daras: a czytmy to tak:"de dwa iks po de te kwadrat" ale to wszystko napisali już wcześniej w
podręcznikach
18 lip 14:08
Fin: Dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza daras

Fizyki nigdy się nie uczyłem, teraz przed studiami
chciałbym się przygotować i tego wytłumaczenia zapisu pochodnej w książce "Podstawy fizyki" HRW
nie znalazłem
18 lip 14:30
Jerzy:
| | d2f | |
Zetkniesz się zapisem |
| i to będzie pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych. |
| | dxdy | |
18 lip 14:36
Adamm: fizycy właśnie oznaczają często kropkami z tego co widziałem
| | df | |
oba zapisy, zarówno prim jak i |
| są często używane przez matematyków |
| | dx | |
| | df | |
zapis |
| pozostawia po prostu mniej nieścisłości, bo wiadomo po jakiej zmiennej |
| | dx | |
różniczkować
jest jeszcze zapis Df który pochodzi od Eulera, ale chyba mało osób go używa
a
Jerzy mówi o pochodnych cząstkowych, i to się oznacza trochę inaczej, ale tutaj
nie ma takich symboli, i jedyny bliski może być d lub δ
18 lip 17:06
18 lip 17:07
mat: pamiętam właśnie, że jak jeszcze nie znałem pochodnych cząstkwoych, to jak widziałem symbol
∂ to myślałem, że to niewiadomo co
18 lip 17:08
Ambitny: ∂ − delta jacobiego
25 lis 01:06
jc: Kropki używał już Newton. Fizycy teoretycy używają kropek na oznaczenie pochodnej
względem czasu. Niektórzy autorzy (Spivak) używają symbolu Di na oznaczenie
pochodnej cząstkowej względem i−tej zmiennej. Notacja ta pozwala zapisać prosto
coś takiego D2 f(1,3,5).
25 lis 10:11