Wielomiany
Pytajnik: Twierdzenie o reszcie wielomianu:
Reszta z W(x)/(w−a)=W(a)
Dowód:
W(x)=(x−a)*Q(x)+R(x)
W(a)=(a−a)*Q(a)+R(a)
I teraz pytanie dlaczego R(x)=R(a). Proszę o dokładne wyjaśnienie.
18 lip 11:22
g: Reszta z dzielenia W(x)/U(x) jest wielomianem stopnia niższego niż stopień U(x).
Skoro U(x)=x−a, to stopień reszty jest zero, czyli reszta ma tylko czynnik stały, stąd
R(x) nie zależy od x.
18 lip 11:49
kochanus_niepospolitus:
jako, że wielomian W(x) dzielisz przez dwumian (x−a) (czyli wielomian 1 stopnia) to reszta z
dzielenia będzie wielomianem o stopniu nie wyższym niż wielomian przez który dzielisz ...
czyli wielomian R(x) jest wielomian 0'wego stopnia
wielomian zerowego stopnia R(x) = c ; gdzie c ∊ R (czyli jest to 'jakaś tam liczba' )
i stąd R(x) = R(a) = c
18 lip 11:52
kochanus_niepospolitus:
jednak nie podoba mi się to twierdzenie o reszcie:
przecież to nie jest prawda
18 lip 11:56
kochanus_niepospolitus:
A może jednak jest :F
18 lip 11:57
jc: O co tu chodzi?
W(x)=x2, a=1
W(x)/(x−1)=W(1)
x2/(x−1)=1
x2=x−1 ?
18 lip 12:04
g: tam jest napisane "Reszta z .... "
18 lip 12:12
kochanus_niepospolitus:
x2 | | x2 − x + x − 1 + 1 | | 1 | |
| = |
| = x − 1 + |
| −−−> reszta z dzielenia = 1 |
x−1 | | x−1 | | x−1 | |
.. czyli W(1)
18 lip 12:14
kochanus_niepospolitus:
jc ... ja też na początku nie zauważyłem tego, że chodzi o resztę z tego dzielenia
18 lip 12:15
jc: Ale tam jest napisane: reszta z W(x)/(x−a). Faktycznie w zamiast x, ale to chyba pomyłka.
Co to jest reszta z funkcji wymiernej?
18 lip 12:22
kochanus_niepospolitus:
reszta z (dzielenia − przyp. red.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
) W(x) przez (x−a)
![emotka](emots/1/mruga.gif)
jc ... niestety, takie dzisiaj skróty myślowe mają uczniowie
18 lip 12:23
jc: Nie będę pisał, jak studenci sobie radzą, a raczej nie radzą z ułamki
18 lip 12:32
Pytajnik: Czyli dla wielomianu W(x) reszta z dzielenia W(x) przez (x−a) jest zawsze stała? Dla każdego x?
18 lip 15:24
jc: Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian P ma stopień niższy niż wielomian P.
Skoro P ma stopień jeden, to reszta jest liczbą (wielomianem stopnia zerowego lub zerem).
18 lip 15:52
Pytajnik: To wiem, ale chodzi mi o to czy reszta zawsze jest taka sama?(Ma taka sama wartosc).
18 lip 16:10
Adamm: reszta z dzielenia W(x) przez x−a jest zawsze niezależna od x
18 lip 16:55
Pytajnik: Nie wiem. Nadal nie rozumiem czemu te reszty są takie same. To że są niezależne od x niczego
przecież nie dowodzi..
18 lip 17:58
Adamm: jakie reszty
18 lip 18:00
Adamm: reszta z dzielenia W(x) przez x−a jest niezależna od x, tak napisałem
czyli jest stałą liczbą innymi słowy
18 lip 18:02
Adamm: a tak w ogóle to pytanie bez sensu
przecież to masz w twierdzeniu
jest stała i wynosi W(a)
18 lip 18:06
Pytajnik: No ale wlasnie uzasadnienie twierdzenie ze R(x) =W(a) wydaje mi sie bezpodstawne.
18 lip 19:01
Benny: W(x)=Q(x)*(x−a)+R(x), wynika z tego, że R(x) jest stopnia 0, więc jest to stała.
W(a)=Q(a)*(a−a)+R(a)
W(a)=R(a)
18 lip 19:03
Benny: Swoją drogą to nie mam pojęcia o co Ci chodzi.
18 lip 19:05
Adamm: uzasadnić to musisz że reszta W(x) przez P(x) jest zawsze stopnia mniejszego niż stopień P(x)
i wtedy już wszystko jasne
18 lip 19:09
Adamm: a wynika to np. z algorytmu dzielenia wielomianu przez wielomian
18 lip 19:13
Adamm: a nie, to definicja jest
z definicji mamy że stopień jest mniejszy
18 lip 19:17