pochodna
gandalf: zbadaj liczbę rozwiążn równania 1 + (x2 −3x +1 ) + (x2 −3x +1 )2 + ... = m , w zależnosci od
wartosci m
18 lip 09:50
Blee:
1) Lewa strona to nieskończoną suma ciągu geometrycznego −−−− zalozenia.
2) Wzór na nieskończoną sumę ciągu geometrycznego
3) Późniejsze punkty jak w drugim Twoim zadaniu (badasz przebieg zmienności funkcji)
18 lip 10:00
Mila:
q=x
2−3x+1 aby szereg był zbieżny
|x
2−3x+1|<1⇔
−1<x
2−3x+1<1 ⇔
x
2−3x+2>0 i x
2−3x<0⇔
x∊(0,1) lub x∊(2,3)
| 1 | | 1 | |
S= |
| = |
| |
| 1−x2+3x−2 | | −x2+3x−1 | |
spróbujesz dalej sam?
18 lip 20:21
Adamm: błąd przy wpisywaniu sumy szeregu
18 lip 20:39
Mila:
Dziękuję
Adamm ,
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tak, wpisałam (−2 )zamiast (−1)
18 lip 20:45