pochodne
gandalf: zbadaj liczbę rozwiązań równania 2x3 / x2 − 9 = m
w zależnośći od m, m e R
18 lip 09:46
Blee:
0) naucz się pisać nawiasy
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
(Będziesz miał programowanie to szybko polegniesz przy takim
zapisie)
1) zalozenia
2) liczysz przebieg zmienności funkcji (lewa strona równania)
3) robisz szkic wykresu
4) wyciagasz wnioski z tegoż wykresu oraz z posiadania linijki
18 lip 09:58
gandalf: w liceum programowania nie ma
nawiasów w zadaniu nie ma !
18 lip 10:07
jc: Jasne, a 1/2+1/3 to ile wg Ciebie?
Znasz kolejność wykonywania działań? Od dawana obowiązuje umowa: najpierw
mnożenie i dzielenie, potem dodawanie i odejmowanie. A może takich podstaw nie uczą
teraz w szkole?
W zadaniu pewnie była kreska ułamkowa, która równocześnie zastępuje nawias.
Podobnie jest z pierwiastkiem.
A teraz dopisz odpowiednie nawiasy.
18 lip 10:22
Blee:
| x3 | |
To w takim razie 2x3/x2 − 9 = 2 |
| − 9 = 2x−9 |
| x2 | |
![](emots/2/jezyk1.gif)
Bo właśnie to napisałeś pisząc bez nawiasu.
18 lip 10:33
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużej litery U
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji w środku
18 lip 20:23
Adamm: | 2x3 | |
f(x)= |
| , x∊ℛ\{−3; 3} |
| x2−9 | |
f'(x)=0 ⇔ x=0 lub x=3
√3 lub x=−3
√3
f'(x)>0 ⇔ x∊(−
∞;−3
√3)∪(3
√3;
∞)
f'(x)<0 ⇔ x∊(−3
√3;3
√3)\{0; 3; −3}
dzielimy na przedziały
dla x∊(−
∞;−3
√3) funkcja rośnie
dla x∊<−3
√3; −3) funkcja maleje
dla x∊(−3;3) funkcja maleje
dla x∊(3;3
√3) funkcja maleje
dla x∊<3
√3;
∞) funkcja rośnie
lim
x→−∞ f(x) = −
∞
f(−3
√3)=−9
√3
lim
x→−3− f(x) = −
∞
lim
x→−3+ f(x) =
∞
lim
x→3− f(x) = −
∞
lim
x→3+ f(x) =
∞
f(3
√3)=9
√3
lim
x→∞ f(x) =
∞
i teraz tak
dla dowolnego m mamy jedno rozwiązanie dla x∊(−3; 3)
dla m<−9
√3 mamy jedno dla x<−3
√3, i jedno dla −3
√3<x<−3, w sumie dwa dla x∊(−
∞;−3)
dla m=−9
√3 mamy dla x=−3
√3
dla m>−9
√3 nie mamy dla x∊(−
∞;−3)
i analogicznie robimy dla x∊(3;
∞)
w sumie, dla m∊(−
∞;−9
√3) mamy dokładnie 3 rozwiązania
dla m=−9
√3 mamy dwa rozwiązania
dla m∊(−9
√3;9
√3) mamy jedynie jedno rozwiązanie
dla m=9
√3 mamy dwa rozwiązania
i nareszcie dla m∊(9
√3;
∞) mamy 3 rozwiązania
18 lip 21:00