z
Sophie: −l3.35+xl<0,15−1/2 mam pytanie czy tu sie zmieni znak dwa razy chodzi mi tylko
o to czy bedzie > i <
17 lip 19:21
mat: −|3.35+x|<−0.15−1/2 /*(−1)
|3.35+x|>0.15+1/2
|3.35+x|>0.35
17 lip 19:23
mat: aa tam jest tylko jeden minus
−|3.35+x|<0.15−1/2 /*(−1)
|3.35+x|>−0.15+1/2
17 lip 19:25
5-latek: −|3,35+x|<0,15−0,5
−|3,35+x|<−0,35
Mnozymy przez (−1) czyli przez liczbe ujemna wiec zgodnie z reulami musimy zmienic zwrot
nierownosaci na przeciwny
Dostajemy
|3,35+x|<0,35
Rozwiazuj
17 lip 19:27
5-latek: Chochlik |3,35+x|>0,35
17 lip 19:28
mat: |3.35+x|>0.35 ***
17 lip 19:28
5-latek: No to czekamy na rozwiazania
17 lip 19:30
Sophie: ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Do której klasy chodzisz ?
17 lip 19:32
Sophie: ja pytam z ciekawości
17 lip 19:33
Sophie:
17 lip 19:33
5-latek: Mowia ze ciekawosc to pierwszy stopien do piekla
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Naprawde do zadnej ja juz pracuje
17 lip 19:36
Sophie: x∊(−∞;−3,7) oraz (−3;∞)
17 lip 19:37
Sophie: Czyli jesteś miłośnikiem matematyki ?
17 lip 19:40
mat: chyba sie zakochałaś?
17 lip 19:41
5-latek: Zapis powinien byc taki
x∊(−∞,−3,7)U(−3,∞)
znak sumy
17 lip 19:42
5-latek: A rozwiaz ta nierownosc
|x+3,35|<0,35
17 lip 19:43
Sophie: lx−5l<3√1000*52
17 lip 19:43
5-latek: Podpowiedz 3√1000=10 bo 103=1000
52= 25
Rozwiazuj
17 lip 19:45
Sophie: x∊<−3.7;−3>
17 lip 19:46
5-latek: Przedzial otwarty bo masz zwrot < a nie ≤
17 lip 19:47
Sophie: x∊<−245;255>
17 lip 19:48
Sophie: tu też otwarty ( )
17 lip 19:48
Sophie: dobra rozumiem
17 lip 19:48
5-latek: Popatrz na moj post z 19 : 47
17 lip 19:49
Sophie: wiem
17 lip 19:51
5-latek: czy jeszcze oczekujesz pomocy ?
Jesli masz mozliwosc to moze wypozycz sobie ksiazke
Franciszek Klorek Wartosc bezwzgledna w roznych zadaniach matenmatycznych Zielona Gora 1997
17 lip 19:53
Sophie: Ok ,dzięki za polecenie i za pomoc
17 lip 19:59