Wzajemne położenie okręgów
dd: Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
do prostej k. Oblicz promienie tych okręgów oraz odległość między ich środkami. Określ
wzajemne położenie tych okręgów.
a) l : x = 1 − co to znaczy?, O (−1,4), k : x = 3, S(1,4)
|OS| = 2, ale jak obliczyć odległość tych promieni?
17 lip 18:09
5-latek:
![rysunek](rys/133159.png)
x+1 i x=3 to rownania tych stycznych
Os to odleglosc tych promieni
17 lip 18:15
Janek191:
I OS I = xs − xo = 1 − (−1) = 1 + 1 = 2
17 lip 20:55