rownanie logarytmiczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
log4(log2x)+log2(log4x)=2
Zalozenia
log2x>0 to x>1 i log4x>0 to x>1 i x>0 wiec x∊(1,∞)
log2(√log2x+log2(log4x} = log24
Teraz jest
log2(√log2x*log4x)= log24
z tego mam
√log2x*log4x= 4
log4x= log2√x
√log2x*log2√x=4
Podnoszse obie strony do potegi drugiej
wiec
log2x*log22x=16
Dobrze to podnioslem do kwadratu?
(log2√x)2= log22x ?
To
log23x=16
to log2x= 3√16 to x= 23√16
Dobrze to jest rozwiazane ?
17 lip 17:55
5-latek: Jest zle bo w odpowiedzi mam x=16
17 lip 17:59
5-latek:
17 lip 18:23
Jerzy: Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Przekombinowałeś...zamień pierwszy log na log o podstawie 2.
17 lip 18:23
5-latek: Czesc
| 1 | |
log4(log2x)= log22(log2x)= |
| *log2(log2x)= log2(log2x)1/2= log2√log2x |
| 2 | |
Co jest zle ?
17 lip 18:47
mat: | 1 | |
log4x to nie to samo co |
| log2x |
| 2 | |
17 lip 18:51
mat: | log2(log2x) | |
log4(log2x)= |
| |
| log24 | |
17 lip 18:54
mat: aha, wlasnie sobie zaprzeczylem
![](emots/2/zeby.gif)
chwila!
17 lip 18:54
5-latek: OK
17 lip 18:57
mat: √log2x*log
4 x =4
log
2x*(log
4 x)=16
(log
2x)
3=64
log
2x=4
x=2
4
x=16
17 lip 18:58
mat:
tam kwadrat jeszcze zzniknąl w drugiej linijce (log4x)2
17 lip 18:59
5-latek: tak widze . dziekuje Ci
17 lip 19:04
5-latek: jeszcze mam pytanie do tego
czy dobrze podnioslem do potegi drugiej
(log2√x)2 = log22x
Czy moze to = log22√x ?
17 lip 19:09
Benny: To drugie
17 lip 19:10
mat: to drugie
17 lip 19:11
5-latek: Czesc
Benny ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzieki i mam nadzieje ze nie bedzie kampanni wrzesniowej .
17 lip 19:12
5-latek: Dobrze
To wobec tego mam
log
2x*log
22√x= 16
log
2x*log
22x
1/2= 16
log
2x=32
I tak mam zle cos (cos zle muialem w 1 poscie zawalic
17 lip 19:17
17 lip 19:17
mat: bo 1/2*1/2
17 lip 19:18
mat: i potem (log2x)3=64
17 lip 19:19
mat: | 1 | |
(log2 x1/2)2= (1/2log2x)2= |
| log22x |
| 4 | |
17 lip 19:20
mat: i tak jak ja skoncz (obie strony razy 4...)
17 lip 19:21
5-latek: | 1 | |
mat ja na razie tego |
| log u siebie tzn w moim rozwiazaniu nie widze |
| 4 | |
Musze to sobie przeanalizowac na spokojnie
Na razie serdeczne dzieki
17 lip 19:21
5-latek: Teraz widze juz
17 lip 19:22
Benny: Cześć
17 lip 19:24
Mila:
x>1
log2(log2x) | | log2(x) | |
| +log2( |
| )=2 |
log2(4) | | log24 | |
1 | | logx | |
| log2(log2x)+log2( |
| )=2 |
2 | | 2 | |
1 | |
| log2(log2x)+log2(logx)−1=2 |
2 | |
1 | |
| log2(log2x)+log2(logx)=3 /*2 |
2 | |
log
2(log
2x)+2log
2(logx)=6
log
2(log
2x)+log
2(log
2x)=6 zwijamy
log
2(log
3x)=6
log
23x=2
6 /
3√.
log
2x=4
x=2
4=16
17 lip 22:52
Mila:
?
18 lip 22:09
5-latek: Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam
WIdzialem to twoje rozwiazanie wczoraj .
Dzisiaj po pracy mialem troche spraw do zalatwienia bo jutro ma byc fachowiec do lazienki .
Na jutro wzialem dzien urlopu bo bedziemy skuwac stare kafelki i trzeba bexdzie to wynosic z 2
pietra
Dopiero niedawno wrocilem od brata .
Teraz slucham Atomowe serce matki Pink Floyd
18 lip 22:15
Mila:
Dobry wieczór .
Ja trochę oglądałam polityczne awantury naszych kochanych rodaków.
18 lip 22:29
5-latek: Jednak sie skusilas?
Jesli chodzi o sedziow to mam mieszane uczucia z tym zwiazane .
Oni sie sie pewnie ustawia ale na protescie pewnie ich bylo malo .
18 lip 22:37