Rownanie
5-latek: Rozwiaz rownanie
x
(lgx+5)/3= 10
5+lgx
x>0
logx
(logx+5)/3 = log10
5+llogx
log
x=y
y
2+5y= 15+3y
y
2−2y−15=0
Δ= 64
y
1= −3 y
2=5
logx=−3 to x= 10
−3
x
2= 10
5
17 lip 17:28
Blee:
Od kiedy 5y − 3y = −2y
17 lip 17:56
5-latek: Powaznie to od 17 : 28
Teraz jednak sam sie z tego smieje
![](emots/3/zacieszacz.gif)
Dziekuje za zwrocenie uwagi na ten blad
wiec rozwiazania to x=10
3 lub x= 10
−5
17 lip 18:03
5-latek: Prosze zebys sprawdzil /la to drugie rownanie .
17 lip 18:05
Sophie: Mam pytanko do której klasy chodzi 5−latek ?
17 lip 18:56
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... Blee to ja tyle, że 'komórkowy'
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
najlepiej podstawiając sprawdzić:
log 10
3 = 3
L = 10{3*(8/3) = 10
8 = 10
5+3 = P
L=P
log 10
−5 = −5
L = 10
−5*0 = 10
0 = 10
5 − 5 = P
L=P
Więc jest ok
17 lip 19:02
5-latek: Witaj i pozdrawiam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dobrze wiedziec ze to Ty .
17 lip 19:10