Szeregi, kryterium porównawcze
KarmazynowyMsciciel: Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność podanych szeregów:
∞
n=1
czy takie rozwiązanie, porównując w takim sposób, wykazując zbieżność szeregu jest poprawne?
n−>
∞
pozdrawiam
17 lip 15:55
kochanus_niepospolitus:
a w życiu
dla n=1
| | π | | π | | π | |
sin |
| = sin π = 0 < 1 = sin |
| = sin |
| |
| | 1n | | 2 | | 2n | |
17 lip 15:59
kochanus_niepospolitus:
mało tego ... dla każdego 'n'
17 lip 15:59
17 lip 16:02
KarmazynowyMsciciel: O kurde, rzeczywiscie
dziękuję bardzo
17 lip 16:09
KarmazynowyMsciciel: A teraz kolejny przykład,
Szereg od n=0 do
∞
| | 2n+en | | en+en | | e | |
0 ≤ |
| ≤ |
| = 2*( |
| )n |
| | en+4n | | 4n | | 4 | |
Szereg jest zbiezny jako szereg geometryczny, wiec badany szereg na mocy kryterium
porównawczego również jest zbieżny.
Czy takie rozumowanie jest poprawne?
17 lip 19:52
mat: tak, dodaj ,ze e<4
17 lip 19:57
KarmazynowyMsciciel: ok, dziękuję
17 lip 20:00
KarmazynowyMsciciel: No i ostatnie, z kryterium porównawczego jeśli ktoś mógłby zerknąć okiem.
Szereg od n=1 do
∞
| 3n+n | | 3n | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| * |
| |
| n*3n+2n | | n*3n+n*3n | | 2 | | n | |
1/n jako szereg harmoniczny jest rozbieżny, więc badany szereg jest również rozbieżny
17 lip 21:02
mat: tez dobrze!
17 lip 21:04
KarmazynowyMsciciel: dziękuję
17 lip 21:04