maksimum
potro: znadz maksimum 8(27log6 x)+27(8log6 x)−x3 dla x>0
17 lip 15:19
mat: 216, dla x=6
Dlaczego? Pewnie trzebaby policzyć pochodną itd..ale mi sie nie chce!
![](emots/2/zeby.gif)
Może spróbujesz coś rozpisać
17 lip 15:29
Adamm: wpisywanie do wolframa to oszustwo!
17 lip 15:35
mat: dlaczego? Jeżeli komuś zależy tylko na wyniku? Bardzo jesteś czepialski
17 lip 15:36
mat: Na studiach sie tak robi, że sie wszystko liczy i dochodzi. W praktyce to wygląda potem tak, że
liczą to programy, a my wiemy mniej więcej jak on to policzył.
17 lip 15:41
Adamm: bo rujnuje całą zabawę
17 lip 15:41
ignite: ale nie kultywujesz dobrej tradycji matematycznej! każde zadanie kształci
![](emots/2/zeby.gif)
wolfram w
ostateczności
17 lip 15:42
mat: tak, ale może być pomocny przy szukaniu potem rozwiązania analitycznego!
Oczywiście, sam bardzo lubie jak sam coś dolicze, ale tu autor zadał pytanie ,,znajdź
ekstremum"
Znalezione!
17 lip 15:43
mat:
więc:
f(x)=8*x
3/log3 6 +27*x
3/log26−x
3
f(x)=8x
3log63+27x
3log62−x
3
f'(x)=8*3log
63x
3log63−1+27*3*log
62x
3log62−1−3x
2
f'(x)=0
8log
63x
3log63−1+27log
62x
3log62−1=x
2 /*x
8log
63x
3log63+27log
62x
3log62=x
3
(2x
log63)
3log
63+(3x
log62)
3log
62=x
3
i trzebaby to rozwiązać jakoś
widać, że x=6 jest dobry
(2*3)
3log
63+(3*2)
3log
62
=216log
63+216log
62
=216log
66=216 = 6
3
17 lip 16:04
mat: tak Adamm, uprzedzam twoje pytanie
![](emots/2/zeby.gif)
z zerowania sie pochodnej nie wynika że jest to
ekstremum
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Zostawiam to dla kogoś innego!
17 lip 16:06
ignite: a jednak się chciało
17 lip 16:06
mat: dla spokoju ,,matematycznego! "
17 lip 16:08