Rozwiąż nierówność
Lukesnomore: 2x/2−3x≥x+6/x−10
17 lip 14:35
17 lip 14:36
Lukesnomore: Tak
17 lip 14:36
mat:
| 2x(x−10)−(x+6)(2−3x) | |
| ≥0 |
| (2−3x)(x−10) | |
| (5x+6)(x−2) | |
| ≥0 |
| (2−3x)(x−10) | |
(5x+6)(x−2)(2−3x)(x−10)≥0
−stała*(x+6/5)(x−2)(x−2/3)(x−10)≥0
zaczynam od dołu (rysować wielomian), zaznaczam kolejne pierwiastki:
10, 2, 2/3, −6/5
Nierównośc jest spełniona dla x∊<2,10> u <−6/5, 2/3>
17 lip 14:47
mat: | | 2 | |
aha, jeszcze x= |
| oraz x=10 nie należy do dziedziny, więc trzeba wyrzucić |
| | 3 | |
17 lip 14:49
Lukesnomore: Mogę wiedzieć jak przeszedłes z tego
2x(x−10)−(x+6)(2−3x)
_______________________
(2−3x)(x−10)
W to
(5x+6)(x−2)
______________
(2−3x)(x−10)
17 lip 14:55
mat: 2x(x−10)−(x+6)(2−3x)
=2x2−20x−(2x−3x2+12−18x)
=2x2−20x−2x+3x2−12+18x
=5x2−4x−12 i albo delty, postac iloczynowa itd... albo
=5x2−10x+6x−12
=5x(x−2)+6(x−2)
=(5x+6)(x−2)
17 lip 15:00
Lukesnomore: O dziękuję bardzo zapomniałam kompletnie o postaci iloczynowej
Miłych wakacji i dziękuję jeszcze raz za pomoc
17 lip 15:02