Matematyka dyskretna - podzbiory
Michał: Ile elementów mają poniższe zbiory?
{w ∊ ∑*: długość(w) ≤ 4}, gdzie ∑ = {a, b, c}
Czy tutaj po prostu chodzi o zastosowanie kombinatoryki tzn.
Czterowyrazowy podzbiór: 3x3x3x3 = 81
Trzy: 3x3x3 = 27
Dwu: 3x3 = 9
Jedno: 3
Pusty: 1
Czyli łącznie 121? Czy zbiór pusty się do tego wlicza?
17 lip 10:48
Pytający:
Tak. Zbiór pusty (słowo puste ε) też się wlicza, długość(ε)=0.
Można policzyć z ciągu geometrycznego:
| | 1−35 | |
∑(od n=1 do 5)(1*3n−1)=1* |
| =121 |
| | 1−3 | |
17 lip 12:27