liczby
gośka: Trzy liczby całkowite a, b oraz c (gdie 400 <a<b<c <7000) tworzą ciąg arymetyczny. Dodatkowo
sumy a + b, b + c oraz c + a są kwadratami liczb.
Wyznacz a,b,c.
17 lip 08:24
Sophie:
17 lip 09:00
kochanus_niepospolitus:
skąd masz takie zadanie?
17 lip 09:10
gośka: możesz pomóc
17 lip 09:30
kochanus_niepospolitus:
Napisz skąd masz to zadanie, samo rozwiązanie nie jest dosyć skomplikowane, ale wymaga
'wpadnięcia na pomysł' co sugeruje, że jest to jakieś zadanie z olimpiady czy coś w tym
rodzaju
17 lip 09:32
gośka: czemu z olimpiady?
17 lip 09:33
gośka: to u mnie na sprawdzianie jako dodatkowe
17 lip 09:34
kochanus_niepospolitus:
Na jakim poziomie nauczania jesteś?
Czemu z olimpiady? Bo patrzę na kroki jakie trzeba było pokonać, aby uzyskać rozwiązanie.
17 lip 09:36
gośka: na studiach z dydaktyki
17 lip 09:38
kochanus_niepospolitus:
No to mogę Ciebie NAPROWADZIĆ na rozwiązanie i (jako bonus) dodać jedno z (wielu) rozwiązań,
natomiast już sama będziesz musiała pomyśleć jak to dokładnie rozwiązać.
17 lip 09:40
kochanus_niepospolitus:
Pasuje?
17 lip 09:40
gośka: oki
17 lip 09:46
kochanus_niepospolitus:
1) należy zauważyć, że wyrazy:
'a+b' ; 'a+c' ; 'b+c' także tworzą ciąg arytmetyczny (o tej samej różnicy co wyjściowy ciąg
a,b,c)
zapiszmy:
a = a
b = a + r
c = a + 2r
2) zauważmy, że skoro 400 <a<b<c <7000 to wyrażenia z pkt (1) są w przedziale (800 ; 14000)
3) skoro te wyrażenia mają być kwadratami jakiś liczb (całkowitych) to z tego wynika, że będą
to jakieś liczby z zakresu:
'od 29 liczby naturalnej' (bo 29
2 = 841 > 800) 'do 118 liczby naturalnej' (bo 118
2 = 13924 <
14000).
4) należy zauważyć, że różnica pomiędzy kwadratami dwóch kolejnych liczb naturalnych nie jest
liczbą 'przypadkową' tylko jest kolejną liczbą naturalną nieparzystą
np. kwadraty 2 i 3 liczby naturalnej to 4 i 9 ... różnica to 5 ... a '5' to 3 liczba
naturalne nieparzysta
w zapisie matematycznym:
k
2 − (k−1)
2 = 2k − 1 ; gdzie k oznacza k'tą liczbę naturalną podnoszoną do potęgi
5) należy zauważyć, że aby zachodziła równość o której mowa w zadaniu to 'suma różnic kwadratów
kolejnych liczb naturalnych' musi się sobie równać
6) zapiszmy sobie parę kolejnych różnic:
59,
61,
63,
65,
67,
69,
71,
73,
75
zauważamy taką zależność:
69 − 67 = 2,
71−65 = 6 itd.
7) załóżmy teraz, że nasz 'środkowa' liczba (czyli 'a+c' ) byłaby 69 = 2n−1 −> 35 liczbą
naturalną podnoszoną do kwadratu
to aby 'a+b' i 'b+c' były oddalone od niej o 'r' to zauważony ciąg w pkt 6 (postaci: x
n = 2 +
4(n−1) ; S
n = 2n
2) musi się równać określonej sumie 'różnic'
8) zauważ, że ciąg S
n będzie liczbą parzystą
I w ten sposób dochodzimy do tego, że takimi liczbami 'a+b' ; 'a+c' ; 'b+c' mogą być np.
2401 ; 3721 ; 5041 które są kwadratami liczb: 49 ; 61 i 71.
UWAGA

TO NIE JEST ROZWIĄZANIE DO TEGO ZADANIA

Ponieważ nie jest spełniony warunek: a,b,c
są liczbami całkowitymi.
17 lip 10:26
kochanus_niepospolitus:
PS. Są dwa takie ciągi w zadanym obszarze
17 lip 10:38
kochanus_niepospolitus:
9) zauważ, że ustawiając liczby 'symetrycznie' (czyli 'a+b' jest m'tą liczbą naturalną
podniesioną do kwadratu, 'a+c' będzie (m+k) kolejna liczbą naturalna podniesioną do kwadratu,
a 'b+c' będzie (m+2k) kolejną liczbą naturalna podniesioną do kwadratu) otrzymujesz 'nadmiar
różnić', który można wyliczyć z ciągu określonego w pkt(7) gdzie 'k' w tym przypadku oznacza
'odległość r'
10) dla ułatwienia sprawy można sobie oszacować jaka musi być minimalna odległość 'r' oraz ile
(minimalnie) będzie wynosił 'nadmiar' (czyli Sr) z 'symetrycznej odległości'.
11) oczywiście, ów 'nadmiar' musi zostać 'zredukowany' przez dołożenie paru reszt, po stronie
'a+b'
A jak to będzie wyglądało w praktyce:
załóżmy, że będziemy dokładać 2 reszty. Minimalne reszty to 57 i 59 ; 57+59 = 116
2n2 = 116 −> n = 7,61 ... wniosek: rmin = 8
2rmin2 = 128 ; szukamy dwóch kolejnych różnic kwadratów których suma da nam 128 ... będą to
różnice 63 i 65.
Dokładamy do nich kolejne 8 różnic (ostatnia to 81) i liczymy sumę tych dziesięciu różnic
= 720
Liczymy sumę kolejnych 8 różnic (poczynając od 83) = 720
znając różnice kwadratów stosujemy zapis z punktu (4):
61 = 2k−1 −> k = 31
81 = 2k−1 −> k = 41
97 = 2k−1 −> k = 49
I sprawdzamy:
312 = 961 ; 412 = 1681 = 961 + 720 ; 972 = 2401 = 961 + 1400
Czyli dobrze wyznaczone wartości 'a+b' ; 'a+c' i 'b+c'.
Natomiast same a,b,c nie spełniają warunków zadania, ponieważ nie są liczbami całkowitymi
17 lip 11:09