matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamość
oki:
pokaz że ctg(70°) + 4 cos(70°) =
√
3
17 lip 08:18
karty do gry :
sin(20
o
) + 4sin(20
o
)cos(20
o
)
L = tg(20
o
) + 4sin(20
o
) =
=
cos(20
o
)
sin(20
o
) + sin(40
o
) + sin(40
o
)
cos(10
o
) + cos(50
o
)
=
=
=
cos(20
o
)
cos(20
o
)
2cos(30
o
)cos(20
o
)
=
= 2cos(30
o
) =
√
3
= P
cos20
o
17 lip 09:54