z
Joanna: Mam policzyć różniczkowalność funkcji:
f(x)=ln(x−1), x≥2 oraz f(x)=x−2 gdy x<2
niby proste, ale..
17 lip 00:26
Adamm: policzyć różniczkowalność?
bzdury
17 lip 00:27
Joanna: tzn sprawdzic rozniczkowalnosc
17 lip 00:29
Joanna: Adamie, synu Thraina, syna Throra jesteś
17 lip 00:36
Adamm: sprawdzasz ciągłość
funkcja jest ciągła
dalej wystarczy potwierdzić czy pochodna prawostronna jest równa lewostronnej dla x=2
do tego możesz użyć wzorów, nie musisz z definicji
jeśli chodzi o ℛ\{2} to wystarczy powołać się na różniczkowalność ln(x−1), x−2 w swoich
dziedzinach
17 lip 00:37
Adamm: chociaż w sumie to nie
lepiej z definicji bo jeszcze ktoś się przyczepi
lepiej dmuchać na zimne
17 lip 00:38
Joanna: Dziękuje!
17 lip 00:38