Rownania
5-latek: jeszcze dwa rownania z tego zadania mi zostaly
xlogx= 100x
jesli to zlogarytmuje logarytmem przy podstawie x to
logx= logx100x
logx= 1+logx100
To mi nic nie da
logarytn przy podstawie 10
logx*logx= log100x
log2x= log100+logx
log2x−logx−2=0
logx=t
t2−t−2= 0
t= −1
t2= 2
logx=−1 to x= 0,1
logx=2 to x=100
Teraz ostanie rownanie
x2x−4= xx2−3x+2
logarytm przy podstawie x
2x−4= x2−3x+2}
x=2 lub x=3
jest tez wskazowka do tego zadania
Nalezy zbadac jescze rownanie dla x=1 ix=−1
Pytanie dlaczego i jak
czy wstawic za x=1 i x=−1 do rownania wyjsciowego ?
16 lip 19:18
5-latek:
16 lip 19:58
Mila:
x≠0
1) x=1
L=1
2*1−4=1
P=1
1−3+2=1⇔L=P
2) x=−1
| | 1 | |
L=(−1)2*(−1)−4=(−1)−6= |
| =1 |
| | (−1)6 | |
P=(−1)
1+3+2=(−1)
6=1
L=P
16 lip 20:22
5-latek: Dzieki
Milu 
Tylko jak bez tej wskazowki wpasc na to
16 lip 20:42
Mila:
Pamiętać , że: 1 n=1
0n=0 dla n≠0
16 lip 20:55
5-latek: OK
16 lip 21:00
Adamm: 1=xx2−5x+6
zakładając że x≠0
dla x>0 jest prosto
albo muszą być takie same potęgi, albo musi być x=1 (zauważ że to jedyny przypadek którego
logarytmowanie nie obejmuje)
dla x<0 jest trochę trudniej
jeśli potęga nie będzie zerowa, a x nie będzie równy −1, to wartość bezwzględna
z tego wyrażenia po prawej, będzie albo >1 albo <1
żeby to zobaczyć wystarczy sprawdzić przypadki, zakładając oczywiście że wyrażenie ma sens
co jeśli x<−1 a potęga >0 ? itd., w sumie 4 przypadki
widać że nie może być równe 1
więc jedyny przypadek może być kiedy x=−1
16 lip 21:01
5-latek: Czesc

dzieki za wytlumaczenie
16 lip 21:11