rownanie wykladnicze
5-latek: Rozwiaz rownania x{

3/8)log
3x−(3/4)logx=1000
x>0
Jesli obie strony zlogarytmuje logarytmem przy podsatwie 10 to dostane
| 3 | | 3 | |
| log3x− |
| logx*logx= 3 |
| 8 | | 4 | |
3log
3x−6log
2x−24=0
Teraz podsatwiam log
x=k
3k
3−6k
2−24=0
k
3−2k
2−8=0 (cos zrobilem zle bo nie ma pierwiastka calkowitego
16 lip 16:39
5-latek: tam gdzie ten placz to ma byc x do potegi itd
16 lip 16:40
5-latek: x(3/8)log3x−(3/4)logx= 1000
Teraz jest OK
16 lip 16:42
Jerzy:
Zgubiłeś log4x
16 lip 16:49
Jerzy:
A właściwie to masz log3x zamiast log4x.
16 lip 16:53
Mila:
| | 3 | | 3 | |
[ |
| log3(x)− |
| log(x)]*log(x)=3 |
| | 8 | | 4 | |
16 lip 17:03
5-latek: dzien dobry
Milu 
Spogladam tez na facebooka co sie dzieje .
Fakt braklo nawiasu
16 lip 17:05
Mila:
Dzień dobry.
Szkoda oglądać.

Nie walczą dla nas lecz dla siebie o stołki.
16 lip 17:18
5-latek: 3log
4x−6log
2x−24=0
log
4x−2log
2x−8=0
log
2x=t
t
2−2t−8=0
Δ=36
t
1= −2 (to odpada
t
2= 4
Wracam do podstawienia
log
2x=4 to logx=2 to x=10
2=100 lub log
x=−2 to x=0,01
Powinno byc dobrze
16 lip 17:21
5-latek: tak sie Milu zastanawiam
czy musialo do tego dojsc ? Ale chyba tak
16 lip 17:24
5-latek: Nastepne rownanie
√xlg2x−1=1
x>0
lg
√xlg2x−1= log1
log
2(2x−1)*log
√x=0
| | 1 | |
Teraz log22x* |
| logx= log2(2*x)= log22+log2x |
| | 2 | |
| 1 | |
| log3x + no wlasnie ile ? |
| 2 | |
16 lip 18:17
5-latek: Cos zawalilem
16 lip 18:22
Jerzy:
Trzecia linijka...skąd w nawiasie 2x − 1 ?
16 lip 18:27
5-latek: sam sie zastanawiam skad
Jerzy sie wzielo .
Zobacz i jak tu nie pic ? bedzie tak
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log2(x−1)* |
| logx= |
| log3x− |
| logx=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
log
3x−logx=0
logx=0 to x=1
log
2x=1 to logx=1 to x= 10 lub logx=−1 to x=0,1
16 lip 18:49
Jerzy:
Odpocznij...log2(x −1) = log2x − log21 ?
16 lip 19:26
5-latek: Dobrze ale juz chyba widze swoj blad
| | 1 | |
log2x−1* |
| logx =0 Tak ma byc? |
| | 2 | |
16 lip 19:57
Jerzy:
Tak
16 lip 20:02
5-latek: odpoczywam jednak
16 lip 20:02