Sprowadzenie do najprostszej postaci
PRQ: Muszę sprowadzić wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x jest w przedziale (0;3)
√x2 − 10x +25 , wynik powinien wyjsc 5−x. Wcześniej w tym zadadaniu były przykłady z
wartości bezwzględną. Więc myśle, że w tym przykładzie tez trzeba ją wykorzystać, ale nie wiem
jak. Więc bardzo prosze o wytłumaczenie mi jak to zadanie wykonać
16 lip 15:48
PRQ: Bardzo przepraszam błąd, x ma być w przedziale (1;3)
16 lip 15:50
mat: x2−10x+25=(x−5)2
więc √x2−10x+25−√(x−5)2=|x−5|
x∊(1,3), więc |x−5|=5−x
16 lip 15:52
Jerzy:
= |x − 5| więc dla podanego przedziału = 5 − x
16 lip 15:53
PRQ: Dziękuję bardzo, nie pomyślałem, żeby policzyc delte i sprowadzic to do takiej postaci,
faktycznie gdy tak zrobimy można wykorzystać zależność
√p2 = |p|
16 lip 15:57
mat: zadna delta! wzry skrocnego mnozenia
(a−b)2=a2−2ab+b2
16 lip 16:02