Skąd takie zaokrąglenie?
trex: Witam, robiłem ostatnio proste zadania z liczb rzeczywistych, jednak w modelu odpowiedzi
pojawiła się dziwna anomalia. A mianowicie:
W treści zadania: b=6,(9)
w odpowiedzi b = 7
Zadanie polegało na zwykłym obliczeniu więc żadnych granic tu nie było.
16 lip 09:50
5-latek: jest umowa zeby nie korzystac z ulamkow okresowych ktorych okresem jest dziewiastka
Zamieniamy taki ulamek na ulamek o kresie 0 .
0,(9)=1
Przy tej umowie takze kazda liczbe wymierna przedstawia tylko jeden ulamek okresowy
16 lip 11:28
5-latek: Teraz masz 6,(9)
6,999999......
6+0,9+0,09+0,009 +.........
od 0,9 itd masz nieskonczony ciag geometryczny
o pierszym wyrazie a
1= 0,9 i ilorazie q= 0,1
| | a1 | |
wobec tego S= |
| = 0,9/0,9=1 |
| | 1−q | |
6,(9)= 6+1=7
16 lip 11:38
trex: dziękuję bardzo
16 lip 12:22