Z
Sophie: Poproszę ślicznie o podobne zadania z nierówności tylko z poziomu rozszerzonego od 5−latka
16 lip 09:07
5-latek:
16 lip 09:13
Sophie: (6−1 −√3−4):(0,5−2+p3{−8−1) / log80,5*log322−1 i 2/3:(−2 i 1/2)
16 lip 09:19
Sophie: wyszło mi 10 i nwm czy dobrze
16 lip 09:19
Sophie: tam jest log322
16 lip 09:20
5-latek: Od tego znaku / log80,5 itd napisz to tak jak ma byc
16 lip 09:24
5-latek: Z czym masz najbardziej klopot z logarytmami ?
Jesli tak to skorzytaj z ewzoru
Teraz zobacz
8= 2
3
| | 1 | | 1 | |
log80,5= log232−1= |
| *(−1)*log22= − |
| |
| | 3 | | 3 | |
32= 2
5
2=2
1
| | 1 | | 1 | |
log322= log2521= |
| *1*log22= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Teraz wymnoz te logarytmy
16 lip 09:32
Sophie: log8 0,5 *log322 − 1 2/3 : (−2 1/2)
16 lip 09:32
Sophie: a ten 3√−8−1
16 lip 09:35
5-latek: Jest to pierwiastek stopnia trzeciego i taki pierwiastek istnieje tez z liczby ujemnej
rowniez zauwaz ze mozesz ten pieriwastek zapisac tak
−
3√8−1
| | 1 | | 1 | |
8−1= |
| ze wzoru a−n= |
| |
| | 8 | | an | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−3√ |
| = − |
| bo ( |
| )3= |
| |
| | 8 | | 2 | | 2 | | 8 | |
16 lip 09:41
Sophie: a masz wynik ?
16 lip 09:45