ZAdanie
s: Wyznacz dwie kolejne liczby naturalne ,których różnica kwadratów jest równa 65.
2 kolejne liczby naturalne to np.
(n − (n+1))
2=65 ,ale to nie wychodzi ,wiec nie mam pomysłu ,mógłby ktoś pomóc ?
16 lip 01:58
Adamm: różnica kwadratów a oraz b, czyli a2−b2
kwadrat różnicy a oraz b, czyli (a−b)2
nie myl jednego z drugim
16 lip 02:03
mat: (n+1)2−n2=65
2n+1=65
2n=64
n=32
więc: 32, 33
16 lip 02:03
s: Sorki Adamm

to będzie 32,33
16 lip 02:05
s: Dobranoc koledzy ,dzięki za pomoc
16 lip 02:08
mat: dobranoc!
16 lip 02:08
Adamm: dobranoc
16 lip 02:10