kombinatoryka
xayan: Na ile sposobów można rozmieścić 10 jednakowych kul w 5 rozróżnialnych pudełkach, gdy w drugim
pudełku są dokładnie 3 kule lub w trzecim co najwyżej 4 kule lub w piątym jest co najmniej 1
kula.
Wiem, że wzór wygląda tak P v Q v R = |P| + |Q| + |R| −2|P i Q| − 2|P i R| −2|Q i R| +4|P i Q i
R|, mam połowę obliczoną, problem tylko jak policzyć |Q i R| i |P i Q i R|?
16 lip 00:31
Pytający:
Nie wiem, skąd masz dwójki i czwórkę w tym wzorze... korzystasz z zasady włączeń i wyłączeń,
czyli:
A − w drugim pudełku są dokładnie 3 kule
B − w trzecim pudełku są co najwyżej 4 kule
C − w piątym pudełku jest co najmniej 1 kula
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
1. |A|
x
1+3+x
3+x
4+x
5=10, x
i≥0
x
1+x
3+x
4+x
5=7
2. |B|
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=10, x
i≥0, x
3≤4
x
1+x
2+0+x
4+x
5=10
x
1+x
2+1+x
4+x
5=10
x
1+x
2+2+x
4+x
5=10
x
1+x
2+3+x
4+x
5=10
x
1+x
2+4+x
4+x
5=10
3. |C|
x
1+x
2+x
3+x
4+(x
5+1)=10, x
i≥0
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=9
4. |A∩B|
x
1+3+x
3+x
4+x
5=10, x
i≥0, x
3≤4
x
1+0+x
4+x
5=7
x
1+1+x
4+x
5=7
x
1+2+x
4+x
5=7
x
1+3+x
4+x
5=7
x
1+4+x
4+x
5=7
5. |A∩C|
x
1+3+x
3+x
4+(x
5+1)=10, x
i≥0
x
1+x
3+x
4+x
5=6
6. |B∩C|
x
1+x
2+x
3+x
4+(x
5+1)=10, x
i≥0, x
3≤4
x
1+x
2+0+x
4+x
5=9
x
1+x
2+1+x
4+x
5=9
x
1+x
2+2+x
4+x
5=9
x
1+x
2+3+x
4+x
5=9
x
1+x
2+4+x
4+x
5=9
7. |A∩B∩C|
x
1+3+x
3+x
4+(x
5+1)=10, x
i≥0, x
3≤4
x
1+0+x
4+x
5=6
x
1+1+x
4+x
5=6
x
1+2+x
4+x
5=6
x
1+3+x
4+x
5=6
x
1+4+x
4+x
5=6
Ostatecznie:
|A∪B∪C|=120+875+715−110−84−645+80=951
16 lip 16:52
Pytający:
Swoją drogą łatwo to policzyć ze zdarzenia przeciwnego:
| | | |
wszystkich rozmieszczeń jest | =1001 |
| | |
|A∪B∪C|=1001−|A'∩B'∩C'|
|A'∩B'∩C'|:
x
1+x
2+(x
3+5)+x
4+0=10, x
i≥0, x
2≠3
| | | |
x1+x2+x3+x4=5, xi≥0 → | =56 |
| | |
|A'∩B'∩C'|=56−6=50
|A∪B∪C|=1001−50=951
16 lip 17:05
Mila:
Witam
Pytający 
, coś mi się wydaje, że za dużo tych możliwości.
Praktycznie 6 kul trzeba rozłożyć .
Może coś źle liczę?
16 lip 19:16
Pytający:
Witam
Milu, pozdrawiam serdecznie!

Nie rozważasz przez przypadek iloczynu zbiorów (zdarzeń), tj. jedynie punktu 7 z mojego
pierwszego postu? W treści są "lub", więc musi być spełniony którykolwiek warunek. Obliczenia
są na pewno dobre (sprawdzone empirycznie), chyba że źle treść zrozumiałem, acz jak dla mnie
wydaje się ona dosyć jasna.
16 lip 21:07
Mila:
Przepraszam, tak.

Pozdrawiam.

Małe słówko "lub" zostało przeze mnie zignorowane.
16 lip 21:18