Pomocy
s: Rozwiąż nierównośc
√x2−4x+4 + √4x2+4x+1<4−x
mam
x∊(−5/2;5/2)
15 lip 23:54
5-latek: Wolfram mowi ze zle
pokaz jak liczysz
16 lip 00:08
5-latek: √x2−4x+4= √(x−2)2= ......
√4x2+4x+1= √2x+1)2= .......
masz dwa moduly wiec beda 3 przedzialy bo ilosc przedzialow jest o 1 wieksza niz modulow
16 lip 00:11
s: biorę to w kwadrat różnicy i sumy i wartość bezwgledna a potem zaznaczam na osi robie
przedziały biorę cześć wspólną przedziałów i koniec
Dobrze myśle ?
16 lip 00:13
s: zawsze tak jest ?
16 lip 00:14
s: a znasz jaką stronę gdzie jest to krok po kroku wyjaśnione z tymi modułami ?
16 lip 00:15
5-latek: |x−2|+|2x+1|<4−x korzystasz z tego ze p{x2|=|x|
Teraz przedzialy .
licz
16 lip 00:16
s: nie żeby coś tylko wole tak od podstaw
16 lip 00:16
16 lip 00:17
s: x∊(−3/2;∞)
16 lip 00:27
5-latek: | | 3 | | 1 | |
Wolfram mowi x∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
16 lip 00:28
s: i ma racje , masz może jakieś podobne zadanka ,żeby poćwiczyć ?
16 lip 00:33
s: nie zauważyłam ,że tam jest x<1/2
16 lip 00:34
5-latek: dzisiaj juz pozno napisze Tobie jutro
Przerob te zadania z linka na razie
16 lip 00:41
s: ok . dziękuje za wszelką pomoc , Dobranoc
16 lip 00:42