Zadanko
s: Korzystając z własności wartości bezwzglednej wykaż ,że dla podanych wartości x
prawdziwa jest równość
3√x2+8x+16+√36−36x+9x2=18 dla x∊<−4;2>
czyli to będzie
3lx+24l+lx−2l=18 ?
15 lip 23:06
s: Proszę o pomoc
15 lip 23:07
Adamm: x2+8x+16=(x+4)2 \\ wzory skróconego mnożenia, (a+b)2=a2+2ab+b2
36−36x+9x2=9*(x2−4x+4)=9*(x−2)2
czyli to będzie
3|x+4|+3|x−2|=18
dalej sobie chyba poradzisz
15 lip 23:11
s: x= 2?
15 lip 23:23
Adamm: masz udowodnić tożsamość dla danego przedziału
więc nie
15 lip 23:24
5-latek: Ogolnie to tak
|a−b|= |b−a|
czyli masz 3|x+4|+3|x−2|=18
3|x+4|+3|2−x|= 18
3x+12+6−3x=18
18=18
15 lip 23:31
s: wskazówka , bo nie wychodzi wszedzie nie należy
15 lip 23:32
s: Dziękuje kolego

i drugi kolego
15 lip 23:32
s: ja tu badałam przedziały
15 lip 23:34
s: dobra chyba wiem gdzie bład
15 lip 23:35
5-latek: Ty nie masz w tym zadaniu policzyc x
Masz wykazac ze w podanym przedziale L=P
Definicja wartosci bezwzglednej
|x|=x dla x≥0
|x|= −x dla x<0
mamy przedzial x∊<−4,2>
Wezmy np z tego przedzialu x=1
|x+4|= 1+4>0 wiec |x+4|= x+4
|x−2|= |1−2|= |−1|<0 to |x−2|= −(x−2)= −x+2=2−x
3(x+4)+3(2−x)=18
dokoncz
15 lip 23:40
s: doszłam do tego ,ale dziękuje Ci bardzo za pomoc
15 lip 23:46