ekstrema
gandalf: oblicz ekstrema lokalne :
1/ f(x) = √8x − x +1
2/ f(x) = x√x −6x +3
15 lip 12:31
Jerzy:
Zaczynasz od dziedziny i pochodnej.
15 lip 12:32
gandalf: to mam
ale dochodzę do tabelki i jest jakis błąd
15 lip 12:35
Jerzy:
1)
| | 4 | |
f'(x) = |
| − 1 i szukasz miejsc zerowych. |
| | √x | |
15 lip 12:36
Jerzy:
Upss...pomyłka.
15 lip 12:37
gandalf: 1/ pochodna to : 2 / √2x
x = 0 sprzeczne, x = 2 ale dalej,,,,
15 lip 12:38
15 lip 12:41
gandalf: no ok ale ja przeszksztalciem
15 lip 12:45
Jerzy:
Możesz policzyć drugą pochodną i ustalić jej znak dla x = 2.
15 lip 12:50
gandalf: ok ale to poziom LO
tutaj liczy się z tabelki zmiany znaków, nie z pochodnej jak na analizie
15 lip 12:51
Jerzy:
Przecież liczenie pochodnej to LO,ale skoro nie chcesz, to badaj zmianę znaku.
15 lip 13:03