Równanie trygonometryczne z parametrem
Kasiaszek: Wiadomo, że α jest kątem ostrym. Równanie sinα=m2+2 ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy gdy:
A. m należy do ∅
B. m=0
C. m należy do <−√2,√2>
D. m należy do R
15 lip 11:30
Benny: −1≤m2+2≤1
m∊∅
15 lip 11:45
Jerzy:
Odp. A)
15 lip 11:46
Kasiaszek: Ok dzięki

a dla tgα=2m−4 i dla cosα=m
2−3 jak to będzie wyglądało?
15 lip 11:55
Jerzy: @Benny 0 < m2 + 2 < 1 , bo kąt jest ostry.
15 lip 11:56
Jerzy: ≤
2m− 4 ≠ π/2 + kπ
−1 ≤ m2 − 3 ≤ 1
15 lip 11:59
Benny: Racja, nie zwróciłem uwagi. Kąt tutaj i tak nie ma znaczenia, bo prawa strona ma wartość co
najmniej 2.
15 lip 12:22