styczna do wykresu, pochodna
gandalf: wyznacz równanie stycznej do f(x) = 1/3 x3 −9 x −1/3 wpunkcie P (−2 , yo)
oblicz wspołrzędne drugiego punktu wspólnego .
Policzyłem P ( −2 , 17 i 5/8)
ale jak policzyć ten drugi punkt ? jaka to metoda?
14 lip 14:47
Jerzy:
Napisz równanie stycznej w tym punkcie i znajdź jej ewentualny drugi punkt wspólny z wykresem
zadanej funkcji.
14 lip 14:50
gandalf: f(x) = styczna ?
14 lip 14:51
Jerzy:
Nie ... napisz równanie stycznej do f(x) w punkcie x0 = −2
14 lip 14:52
gandalf: no wiem ale jak znaleźc drugi punkt?
14 lip 15:11
Jerzy:
g(x) − równanie stycznej
teraz rozwiązujesz równanie: f(x) = g(x) i znajdujesz drugi punkt
( jeśli oczywiście istnieje )
14 lip 15:14
gandalf: styczna : y = 17 i 5/8 x + 53 i 5/8
14 lip 15:14
Jerzy:
Ale skąd ?
Jaki jest wzór na styczną ?
14 lip 15:15
gandalf: a czekaj źle podstawiłem sekunda
14 lip 15:17
gandalf: y = a x + b
przy czym a = f'(−2) oraz b = f(−2) − f'(−2)* (−2)
14 lip 15:18
gandalf: y = 3x + 21 styczna
14 lip 15:22
Jerzy:
y = f'(x0)*(x − x0) + f(x0)
u Ciebie x0 = −2
14 lip 15:22
gandalf: dobrze policzyłem styczna ?
14 lip 15:24
Jerzy:
Tak ...dobrze. Teraz : g(x) = f(x)
14 lip 15:26
gandalf: po redukcji x3− 36 x −64 = 0
nawet gdybym policzył z Bezuota x, to jak y ?
14 lip 15:29
Jerzy:
Zauważ,że: x = −2 jest pierwiastkiem
14 lip 15:32
gandalf: no tak

ale skąd y ?
14 lip 15:33
Jerzy:
Teraz poszukaj pozostałych dwóch punktów ( podziel wielomian wyjściowy przez dwumian : x + 2)
14 lip 15:34
gandalf: spoko rozłożę ale to same x, a gdzie y?
14 lip 15:35
Jerzy:
f(x) = (x + 2)*(x2 − 2x − 32)
14 lip 15:35
Jerzy:
Przecież jak masz x, to y wyliczasz podstawiając x do równania stycznej.
14 lip 15:36
gandalf: nadal nie łapię
14 lip 15:38
Milo: Z równania f(x)=g(x) dostaniesz (jeśli istnieje) ten punkt przecięcia, nazwijmy go xp
Wtedy yp=f(xp)=g(xp)
14 lip 15:40
Jerzy:
Przecież to są punkty wspólne tych dwóch funkcji, a więc należą do obydwu wykresów.
Mając zatem ich odcięte, rzędne ( y) obliczasz podstawiając do wzoru f(x) lub g(x).
14 lip 15:41
gandalf: ?
14 lip 15:45
Jerzy:
Masz równanie prostej y = 3x + 21 i wiesz,że należy do niej punkt o odcietej np 6.
Ile wynosi rzędna ( y) tego punktu ?
14 lip 15:46
gandalf: pochodna jest zle i dlatego nie wyszło, liczyłem jak pisałes ale juz widze bład
14 lip 15:54
Jerzy:
Styczną masz dobrze
14 lip 15:54
gandalf: źle jest bo zła pochodna była
14 lip 15:55
Jerzy:
Racja:
f'(x) = x2 − 9
f'(−2) = − 5
14 lip 15:57
gandalf: :( dzieki wielkie, mam duzo pytan z granic i ekstremy to wieczorem wrzuce albo jutro
14 lip 16:01