parametr
kaktus: Wyznacz wszystkie p tak aby
√2p+ 1 − x2 +√3x + p + 4 = √x2 + 9x+ 3p + 9
miało dwa rozwiązania.
14 lip 14:34
Soophie : Δ>0
ja zrobiłam tak ,ze za p=x i p=−2 i p=−1 czyli p∊(−2;−1)
ale nie wiem czy dobrze
14 lip 14:49
Soophie : p∊(−∞;−2)u(−1;∞)
14 lip 14:50
kaktus: jaka delta skąd
14 lip 14:51
Soophie : Mila niech zobaczy
14 lip 14:53
kaktus: 
14 lip 14:58
Soophie : To może koledzy 5−latek i Jerzy ?
14 lip 15:09
Dobra Ksiązka: Δ≥0
14 lip 15:13
Dobra Ksiązka: zał:
2p+1−x2≥0
3x+p+4≥0
x2+9x+3p+9≥0
14 lip 15:14
kaktus: bardziej chodzi mi teraz o rozwiazanie równania
14 lip 15:16
Dobra Ksiązka: podnosisz do kwadratu redukujesz:
2p+1−x2+3x+p+4=x2+9x+3p+9
i powstaje równanie kwadratowe:
x2+3x+2=0
14 lip 15:19
Soophie : czyli dobrze myślałam

jupi dla mnie 5−latek będzie dumny

,bo on mi daje takie łatwe
zadania
14 lip 15:21
Milo: Tylko że (√2p+1−x2 + √3x+p+4)2 = 2p+1−x2 + 3x+p+4 + 2√(2p+1−x2)(3x+p+4)
14 lip 15:23
Adamm: kaktus, załóż lepiej nowy temat
14 lip 15:23
kaktus: ciakawe jak tys podniósl to do kwadratu hmmm
14 lip 15:24
kaktus: po co nowy?
14 lip 15:24
Adamm: większa szansa że ktoś ci pomoże
14 lip 15:26
Jerzy:
@ Dobra Książka .. . √a + √b = √c ⇔ a + b = c .... GRATULUJĘ !
14 lip 15:27
Soophie : Milo dlaczego tak? widze w tym kwadrat sumy co napisałaś
14 lip 15:30
Soophie : ale to po lewej też chyba czy ja już źle myśle nwm pomocy
14 lip 15:32
Jerzy:
Przecież z lewej strony jest suma !
14 lip 15:33
Soophie : chciałam napisać prawa
14 lip 15:33
Soophie : Jerzy wyjaśnisz ?
14 lip 15:34
Dobra Ksiązka: dobra ja sie tylko ośmieszyłem
14 lip 15:37
Jerzy:
(√a + √b)2 = a + 2√a√b + b
14 lip 15:37
Soophie : ja już wg
14 lip 15:40